Госпожица Шарлот превръща ученето и четенето в забавление

За първи път забелязах „S.O.S. Нова учителка“ от Доминик Демерс (изд. Прозорец) на един отрупан с книги щанд, благодарение на свежата ѝ корица в стил „Бабата бандит“. И наистина се оказа, че илюстрациите в книгата са дело на Тони Рос, илюстратор на популярните романи на Дейвид Уолямс. По резюмето на корицата предположих, че може би ще става въпрос за учителски вариант на небезизвестната Мери Попинз и затова любопитно се зачетох.

Госпожица Шарлот наистина не е обикновена учителка. Да започнем с външния вид – слаба и върлинеста. Да добавим причудливия ѝ тоалет – ретро рокля, полувещерска шапка и планинарски обувки. И да не пропуснем странния ѝ навик да говори на домашния си любимец Гертруд, който е… обикновено камъче.

Необичайните събития в класа, в който госпожица Шарлот е дошла да замества, следват едно след друго. Най-напред децата установяват, че в час може и да не решават задачи и да учат правопис, ако в момента не им се ще. След това, че трябва да отгатнат обиколката на класната стая в …брой сварени спагети. Поредната изненада са достойните футболни умения на госпожица Шарлот, която безцеремонно запретва роклята си и активно се включва в училищните мачове. Но най-прекрасното откритие е талантът ѝ да разказва тъй сладкодумно и увлекателно, че целият клас притихва и се пренася мислено в историята.

Шантавите обучителни методи на новата учителка дават добри резултати, но шокират директора Кракпот и облаците над главата на госпожица Шарлот се сгъстяват… Дали и как децата от новия ѝ клас ще се преборят тя да остане при тях, може да научите, като прочетете книжката докрай.

Книгата е номинирана в категория “Изследователи” на Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2018.

А ако историята дотук ви е допаднала, продължете с втората книга за Госпожица Шарлот – „Загадъчната библиотекарка“ (изд.Прозорец). В нея симпатичната чудата дама се появява в малкото градче Сан Анатол и, за огромно изумление на кмета, се кандидатира за библиотекар в западналата неизползвана градска библиотека.

Препятствията пред новоизбраното ѝ поприще не са никак малко. Като начало, библиотеката е с големината на килер за метли, книгите са нищожно малко и в окаяно състояние, а основните посетители там са не децата, а няколко семейства мишки и паяци. Госпожица Шарлот ще трябва да се впусне в битка срещу кмета и хорската апатия, за да набави средства за нови книги и да приобщи децата към каузата на четенето за удоволствие. Всичко това, разбира се, с помощта на изцяло нетрадиционни методи като скандал в пресата, малко „мръсни книги“ и няколко рисковани „пропадания“ в приказния свят.

В същината си “S.O.S Нова учителка“ и „Загадъчната библиотекарка“ са непретенциозни като обем, изграждане на интригата и дълбочина на персонажите. Но те са достатъчни на канадската писателка Доминик Демерс, за да развие основната си теза. А именно: децата могат да се превърнат в удивителни откриватели, любознателни читатели, съзнателни и състрадателни към околните ученици, стига да получат малко повече свобода, мотивация и вдъхновение от възрастните.

На външен вид странна като баба Шапокляк, но сърдечна и добра като любимата учителка на Матилда Мис Хъни – струва си да отделите един час от времето си за изучаване на възпитателните методи на госпожица Шарлот. По-неопитните читатели ще останат особено доволни, ако ѝ дадат шанс – илюстрациите са забавни, буквите – големи, а страничките на всяка книжка – едва около седемдесет. Какъв по-бърз начин от този човек да се сдобие с родителска похвала за още една изцяло прочетена книга и (току-виж) сладолед/кино/друго за награда. Wink

Автор: Яна Кръстева