Финал за приключенията на Джак Бренин в „Господарят на дъбовете“

„Господарят на дъбовете” (изд. ФЮТ) на Катрин Купър е последната пета част от поредицата „Приключенията на Джак Бренин“. Плахото, неуверено и подтиснато момче, което дойде да живее с дядо си, измина дълъг път, осеян с много изпитания и вече съвсем не е същото. Това, което започна с намирането на златния жълъд и откриването на цял нов свят (магическото кралство Анун), върви към завършек – коронясване на Джак за крал на Анун. Злият Велиндур, който в предишните книги беше окупирал трона на Анун, обаче има други планове. Сега той държи Книгата на скърбите (еквивалент на кутията на Пандора) и смята да изнудва Джак за кралския торк, с който да се легитимира като следващия крал.

Денят на Сануин, когато е едновременно рожденият ден на Джак и денят на коронацията, наближава неумолимо. Джак отново изпитва съмнения дали е достоен за кралската позиция – все пак той е едва 12-годишен. Колебанията му са разбираеми, но всеки от нас притежава потенциала да се развие и да бъде крал на собствения си живот. Всъщност Джак вече притежава всички необходими кралски качества – смелост, състрадание, вярност, щедрост, справедливост. Момчето умее да се вслушва в сърцето си и може да разчита на помощта на предците и многобройните си приятели и съюзници от трите свята.

Ще се окаже ли всичко това достатъчно, за да бъде коронован? Ще успее ли Джак да намери господар на дъбовете, за да възроди мъртвата гора на Нютън Гил, или кроежите на Велиндур ще успеят? Отговорът ви очаква в края на „Господарят на дъбовете”.

Не се заблуждавайте, че всички тези изпитания създават тягостна и подтискаща атмосфера. Катрин Купър разказва забавна история с умерено напрегнато дейстиве, голяма доза екологична загриженост и запомнящи се герои. Личният ми фаворит е гарван-момчето Камелин. Как да не заобичаш този вечен гладник с високо самочувствие, силно развито собственическо чувство към кошчето си за лакомства и изявен мързел?

Книгата, а и цялата поредица, насочва вниманието и към проблеми като загубата на родител, раздялата с другия родител, смяната на училището, липсата на приятели или сблъсъка с връстници побойници. Купър с лекота показва на подрастващите читатели, че всички тези затруднения са преодолими когато имаш приятели, които те подкрепят и следваш вътрешния си морален компас.

Краят на хубава книжна поредица е като раздялата с добър приятел. Радваш се на споделените мигове и хубавите преживявания, но сърцето ти се стяга при затварянето на последната страница. За да стигнете до този момент обаче, трябва да прочетете отлично разказаните приключения на Джак Бренин. 

Прочетете и ревютата на останалите части на поредицата: „Златният жълъд“, „Гласруенската порта“, „Сребърният хълм“ и „Изгубеното съкровище на Анун“.

Автор: Лора Филипова