Големите деца също обичат да им четат на глас

Ново изследване на Scholastic във Великобритания за отношението и поведението на семействата към четенето за удоволствие установявя, че 83% от британчетата на възраст 6-17 години обичат или са обичали да им четат на глас у дома (89% при 6-8−годишните, 82% при 9-11−годишните, 80% при 12-14− годишните и 79% при 15-17−годишните). Като главна причина децата изтъкват усещането за специално време, споделено с родителите.

21%от родителите на деца от 6 до 17 години спрели да им четат на глас преди деветата година, най-често с оправданието, че детето вече може да чете самостоятелно. 31% от децата на възраст от 6 до 11 години обаче не искали родителите им да спират.

“Интересното е, че щом децата усвоят умението да четат сами, родителите се отдръпват. Посланието е съвсем ясно: децата са искали четенето да продължи, когато родителите са спрели да им четат. Децата го приемали за наистина специално време с родителите си и били настроени много положително.”, коментира пред Guardian Катрин Бел, управляващ директор на Scholastic.

Guardian изтъкват няколко причини за поведението на възрастните, сред тях липсата на време, осланяне на образователната система и присъствието на телевизията.

Във фокуса на изследването е четенето на децата от самото раждане, като данните показват, че 3/4 от родителите на 0-5 годишни деца са започнали да им четат преди навършване на 1 година, но само 1/3 преди третия месец на детето.

Според родителите четенето на глас е един от най-добрите начини за развиване на детските езикови умения, както и разговорите, включването на четенето в ежедневните дейности и пеенето. В много от смействата обаче това не се случва повече от 5 дни в седмицата. Въпреки това 98% от родителите на 0-5−годишни деца твърдят, че за децата им е важно да четат книги за удоволствие. Само 88% от родителите на деца на възраст 6-17 години са съгласни с това твърдение.

The Kids & Family Reading Report™:United Kingdom е национално изследване на деца на възраст 6-17 години и техните родители, както и на родители на деца от 0 до 5 години. Броят на респондентите е 1755 (деца и родители), а самото изследване е проведено през юни 2015.