Големи момчешки забавления в „Голямото отвън“

Любопитството и желанието да излезеш извън обичайната си среда и да се впуснеш в неизвестното е в кръвта на всеки. Ако става дума за банда приятели още от детските години, щурото приключение е гарантирано. Ако освен това героите са 6-сантиментрови джуджета с голяма физическа сила, силна воля и непреодолимо желание да изследват неизследваното, се получава превъзходно начало на фентъзи поредица, точно като „Голямото отвън” (изд. Везерис) на Илко Германов.

А ето я и Светата троица на джуджешките приключения, обитаваща града-мина Бигхоул (е, там са поне в първите няколко страници от книгата). Приключенец номер 1 е джуджето страж от охраната на тунелите, Боре Рокхард. Той е отегчен до смърт от гарнизонния живот (Късата война с гоблините е приключила преди 200 години) и решава да избяга в Голямото отвън. Приключенец номер 2 е ученият изобретател Нуфри Бобашек. Дребен дори за джудже, с дарба за технически решения, но за съжаление при него проблясъците на гениалност се редуват с моменти на разсеяност и силно изразена недалновидност. Приключенец номер 3 е ловецът Лонди Тимпуршведт – единак и чудак, постоянно забъркващ каши, но пък най-добре подготвен за предстоящите изпитания. Тримата се сприятеляват още като деца в  сиропиталището където живеят, но после пътищата в живота им се разделят. До този момент!

Боре, Лонди и Нуфри се впускат в приключението на живота си по инфарктопредзвикващ начин. Изобретеното от Нуфри „бъги“ ги запраща отвъд края на познатия свят, който е приготвил за тримата приятели безброй капани и изненади от двата типа, приятни и неприятни. Джуджетата ще срещнат смразяващи кръвта зверове, смъртоносни опасности и нови приятели, а фактът, че са толкова различни по характер и житейски опит, ще им бъде само от полза. Знайно е, че най-важното при такива опасни мисии е да имаш верни и безстрашни приятели, които да те измъкват от опасностите.

„Голямото отвън” е обявена като първа част от фентъзи поредица и с удоволствие очаквам продължението с техните премеждия в Залива на Кристалната вода. Илко Германов е създал интересен свят, който е описал по забавен начин. Той успява да „смали“ читателите до размерите на стандартно джудже и да ги накара да гледат на света през джуджешки очи. Героите му са симпатични и нерядко ще ви напомнят за някой ваш познат. Всичко това гарантира чисто удоволствие от четенето.

С приключенията на Боре, Лонди и Нуфри ще се забавляват не само малките читатели, но и родителите им, за които няма да останат скрити препратките към реално съществуващи град, мина и академия по приложна магия… така де, техникум. И изобщо няма да се изненадам, ако на улицата дочуя традиционните джуджешки поздрави „Лека ти кирка!“ и „Тежко ти пиво!“, разменени между не-джуджета.

=====================================

Искрени благодарности на Весела Фламбурари, която посредничи за запознанството ми с Боре, Нуфри и Лонди.

Автор: Лора Филипова