Героите на Олимп: Изчезналият герой

Обичам тръпката на непознатото, когато започвам нова книжна поредица! Преди да разлистиш първата страница, си способен да си измайсториш своя собствена представа за бъдещите приключения, които те очакват и да си зададеш въпроси, на които после да търсиш отговорите, сравнявайки собствените си очаквания с написаното в книгата… Често този подход на изграждане на предварителна представа може да съвпадне с очакванията ти и историята да ти се стори готина, но не и безкрайно напрегната и интригуваща. Когато говорим за Рик Риърдън обаче, никакви предварителни очаквания не важат! Любимият автор на редица тийнейджъри отново завладя въображението ми с поредицата „Героите на Олимп“, продължение на хитовите  истории за Пърси Джаксън и днес ще ви поканя да полетим на крилете на Фестус в търсене на „Изчезналият герой“.

Първата книга от поредицата „Героите на Олимп“ започва с чисто нови герои – Джейсън, Пайпър и Лио – трима тийнейджъри в училище за проблемни деца. Те пътуват на екскурзия към Големия каньон, но Джейсън има страхотен проблем – не си спомня кой е и изобщо не познава двете хлапета, представящи се за негови най-добър приятел и гадже! Нещата се влошават още повече, щом над каньона изригва буря, а един от най-противните ученици се оказва чудовище. Пайпър и Лио политат в бездната, тренер Хедж (нисък сатир-фавн с бухалка) скача да търси хитреца Лио по стръмните скали, докато Джейсън успява да превърне златната монета в джоба си в меч, унищожава частично вентите (духове на бурята) и излита след Пайпър, спасявайки я от сигурна смърт. Да, точно така – освен полубог с амнезия, Джейсън може и да лети!

След сблъсъка се появява и летяща колесница, в която седи намръщената Анабет, очаквайки да открие изчезналия Пърси Джаксън. Вместо него обаче получава три хлапета без никаква идея за случилото се преди малко. Отведени в Лагера на нечистокръвните, Пайпър, Лио и Джейсън ще открият съществуването на един нов и неподозиран свят, населен с деца-полубогове и с магични същества. И докато Лио, владетел на огъня и техничар до мозъка на костите си, се оказва дете на бог Хефест, а буйната Пайпър се сдобива с красива прическа и с Афродита за майка, Джейсън е гледан крайно подозрително от Анабет и с право: момчето носи червена лагерна тениска, има монета-меч от рядкото имперско злато и странни татуировки на ръката си, както и надпис SPQR. Още по-голям проблем е, че за много от боговете Джейсън използва римски имена, а не гръцки. Вероятно единствено искреността му, че не помни нищо, го спасява от прогонване и от по-лошо наказание.

Докато се лута в търсене на отговорите кой е и откъде е, Джейсън е принуден да се отправи на мисия. Хера се явява в съня му, както и в съня на Пайпър и Лио, викайки ги към непознато място, на което Господарката ще събуди своя син-гигант. Изправени пред неизбежно предизвикателство, приятелите поемат на път с металния дракон Фестус, спасен от Лио, за да открият къде е окована Хера и що за чудовище е гигантът Порфирион.

По време на дългото пътуване, тримата приятели се научават да разчитат на себе си и да не се доверяват на непостоянните богове. Подвигът ги отвежда в Канада при бог Борей и дъщеря му Хиона, при бога на ветровете Еол в супер шантавото му телевизионно студио и при страховитата мама Гаскет (циклопка). Драконът Фестус се разбива в дома на Мидас, а откачената Медея е готова да унищожи героите, за да донесе радост на тайнствената Господарка.

Времето на Хера изтича, гигантът Порфирион се възражда, а брат му Енкелад е хванал в плен бащата на Пайпър и момичето трябва да избере дали да предаде приятелите си и да спаси баща си или да остане сираче, но да помогне на Джейсън и Лио. Изборът е труден. Препятствията – ужасяващи. Как ще завърши безкрайното пътуване на тийнейджърите и дали ще освободят богинята Хера – всичко е в ръцете на Рик Риърдън!

Поредицата „Героите на Олимп“ продължава историята за съвременни тийнейджъри – деца на полубогове, заплетена от автора Риърдън още в първата книга на „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“. Но докато в първата книжна серия героите се сблъскват с капризите и подвизите на гръцките богове, в продължението авторът постепенно прибавя и персонажи от римската митология. Книгите на Риърдън са подходящи за всички малки и големи фенове на фентъзи-историите, но на учениците от пети и шести клас ще са особено полезни и с приятния начин за усвояване на митовете и легендите, изучавани в часовете по литература.

Не пропускайте да се запознаете с поредицата „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“ и очаквайте скоро ревютата ни за останалите книги от поредицата „Героите на Олимп“ – третата книга „Знакът на Атина“ грабна наградата „Бисерче вълшебно“ 2013, а четвъртата част – „Домът на Хадес“, е номинирана в новото издание на наградата!

Автор: Вал Стоева