Изчезналият герой (Героите на Олимп 1)

Обичам тръпката на непознатото, когато започвам нова книжна поредица! Преди да разлистиш първата страница, си способен да си измайсториш своя собствена представа за бъдещите приключения, които те очакват и да си зададеш въпроси, на които после да търсиш отговорите, сравнявайки собствените си очаквания с написаното в книгата… Често този подход на изграждане на предварителна представа може да съвпадне с очакванията ти и историята да ти се стори готина, но не и безкрайно напрегната и интригуваща. Когато говорим за Рик Риърдън обаче, никакви предварителни очаквания не важат! Любимият автор на редица тийнейджъри отново завладя въображението с поредицата „Героите на Олимп“ (изд. „Егмонт“), продължение на хитовите истории за Пърси Джаксън. Днес ще ви поканя да полетим на крилете на Фестус в търсене на „Изчезналият герой“.

Първата книга от поредицата „Героите на Олимп“ започва с чисто нови герои – Джейсън, Пайпър и Лио – трима тийнейджъри в училище за проблемни деца. Те пътуват на екскурзия към Големия каньон, но Джейсън има страхотен проблем – не си спомня кой е и изобщо не познава двете хлапета, представящи се за негови най-добър приятел и гадже! Нещата се влошават още повече, щом над каньона изригва буря, а един от най-противните ученици се оказва чудовище. Пайпър и Лио политат в бездната, тренер Хедж (нисък фавн с бухалка) скача да търси хитреца Лио по стръмните скали, докато Джейсън успява да превърне златната монета в джоба си в меч, унищожава частично вентите (духове на бурята) и излита след Пайпър, спасявайки я от сигурна смърт. Да, точно така – освен полубог с амнезия, Джейсън може и да лети!

След сблъсъка се появява и летяща колесница, в която седи намръщената Анабет, очаквайки да открие изчезналия Пърси Джаксън. Вместо него обаче получава три хлапета без никаква идея за случилото се преди малко. Отведени в Лагера на нечистокръвните, Пайпър, Лио и Джейсън ще открият съществуването на един нов и неподозиран свят, населен с деца-полубогове и с магични същества. И докато Лио, владетел на огъня и техничар до мозъка на костите си, се оказва дете на бог Хефест, а буйната Пайпър се сдобива с красива прическа и с Афродита за майка, Джейсън е гледан крайно подозрително от Анабет и с право: момчето носи червена лагерна тениска, има монета-меч от рядкото имперско злато и странни татуировки на ръката си, както и надпис SPQR. Още по-голям проблем е, че за много от боговете Джейсън използва римски имена, а не гръцки. Вероятно единствено искреността му, че не помни нищо, го спасява от прогонване и от по-лошо наказание.

Докато се лута в търсене на отговорите кой е и откъде е, Джейсън е принуден да се отправи на мисия. Хера се явява в съня му, както и в съня на Пайпър и Лио, викайки ги към непознато място, на което Господарката ще събуди своя син-гигант. Изправени пред неизбежно предизвикателство, приятелите поемат на път с металния дракон Фестус, спасен от Лио, за да открият къде е окована Хера и що за чудовище е гигантът Порфирион.

По време на дългото пътуване, тримата приятели се научават да разчитат на себе си и да не се доверяват на непостоянните богове. Подвигът ги отвежда в Канада при бог Борей и дъщеря му Хиона, при бога на ветровете Еол в супер шантавото му телевизионно студио и при страховитата мама Гаскет (циклопка). Драконът Фестус се разбива в дома на Мидас, а откачената Медея е готова да унищожи героите, за да донесе радост на тайнствената Господарка.

Времето на Хера изтича, гигантът Порфирион се възражда, а брат му Енкелад е хванал в плен бащата на Пайпър и момичето трябва да избере дали да предаде приятелите си и да спаси баща си или да остане сираче, но да помогне на Джейсън и Лио. Изборът е труден. Препятствията – ужасяващи. Как ще завърши безкрайното пътуване на тийнейджърите и дали ще освободят богинята Хера – всичко е в ръцете на Рик Риърдън!

Поредицата „Героите на Олимп“ продължава историята за съвременни тийнейджъри – деца на полубогове, заплетена от автора Риърдън още в първата книга на „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“. Но докато в първата книжна серия героите се сблъскват с капризите и подвизите на гръцките богове, в продължението авторът постепенно прибавя и персонажи от римската митология. Книгите на Риърдън са подходящи за всички малки и големи фенове на фентъзи-историите, но на учениците от пети и шести клас ще са особено полезни и с приятния начин за усвояване на митовете и легендите, изучавани в часовете по литература.

Не пропускайте да се запознаете с поредицата „Пърси Джаксън и Боговете на Олимп“ и очаквайте отзивите ни за останалите книги от поредицата „Героите на Олимп“ – третата книга „Знакът на Атина“ грабна наградата „Бисерче вълшебно“ 2013, а четвъртата част – „Домът на Хадес“, е номинирана в новото издание на престижното отличие!