Футболът в снимки

Темата за футбола изглежда безкрайна, но книгите по нея, подходящи за деца и издадени на български, не са никак много. Затова се зарадвах на луксозния албум „Футболът. Цял един свят в снимки“ (ИК „Хермес“). Твърдите корици, гланцираната хартия и възможността да се потопя в необятния свят на спорта чрез визуално преживяване вдигнаха сериозно летвата на очакванията ми.

В книгата е разказано с кратки текстове какво е футболът, къде е най-разпространен като спорт, кой регулира правилата, как се играе. Има разяснения какво включва спортният екип на футболистите, колко е голяма топката, кои са най-известните стадиони в света.

Съставителят на книгата Мишел Дусо не е пропуснал да опише и основните елементи на играта: колко на брой са играчите, какви са позициите им, видовете технически изпълнения, нарушенията. Посочени са имената на някои футболисти, които ще останат в историята (Стоичков е сред тях), а накрая са описани и различни видове футбол, сред които бях най-впечатлена от келтския и от този за хора със зрителни увреждания.

Трябва да отбележа, че футболът е един от интересните за мен спортове. Поради това книгата не задоволи любопитството ми, защото представя базова информация, с която всеки, попадал на мач по телевизията, е запознат. Затова не успях да отнеса луксозния албум към верните фенове на спорта.

Богатата на снимки история (цели 160!) би трябвало да разкрие изумителните спортни постижения на играчите или поне да помогне на среднозапален фен като мен да свърже лицата на играчите с имената. За съжаление към снимките липсва допълнителна информация и успях да разпозная само част от футболистите и техните отбори. Разочарова ме и разминаването между информацията и показаните снимки – още на корицата е представен Лионел Меси, а съставителите обещават плакат на Кристиано Роналдо (той е скрит под вътрешната страна на страхотната дебела гланцова обложка). При описанието на най-известните стадиони бяха изброени „Камп Ноу“ и компания, но „Алианц Арена“ в Мюнхен, показан на снимка, липсваше.

Струва ми се, че тези несъответствия биха затруднили сериозно прохождащите запалянковци (на тях ще е полезен предимно краткият текст). От друга страна, книгата може да е супер възможност за най-запалените да блеснат с познанията си, обяснявайки на по-незапознатите кого са запечатали снимките (ако е допълнено с точна дата, съперник в мача, резултат и т.н., ще е още по-интересно). При всички случаи, важното е децата да откриват четива по любими теми и ако футболът е тяхната страст, този албум ще е доказателство, че книгите следват детските интереси.

Автор: Вал Стоева