Франклин играе футбол

Поредицата за костенурчето Фраклин неслучайно успява да се хареса на поколения деца и родители – авторката Полет Буржоа се е погрижила да предложи на малчуганите поглед към всяка житейска ситуация, в която може да изпаднат. Загубата в спортно състезание също е част от списъка с теми, разработени в поредицата за симпатичното костенурче, а изборът на футбола като спорт не е никак случайна – колко момчета познавате, които не се вълнуват от тичане след топка?

В книжката „Франклин играе футбол“ (изд. „ФЮТ“) малкият герой може да прави куп сложни неща, но не и да играе добре футбол. А това е твърде неприятно, защото Фраклин иска да е най-добрият играч в своя отбор и да вкарва голове. Всекидневните тренировки изобщо не помагат – костенурчето продължава да тича ужасно бавно и да рита топката съвсем накриво. Разочарованието му е огромно и дори признанието на съотборниците му – гъсочето Гери и бобърчето Боби, – че те също не се справят както искат, не успокоява малкия състезател.

Възрастните винаги казват: „Играйте, за да се забавлявате! Това е по-важно от всичко друго.“. Как обаче да се забавляваш, когато силно искаш нещо и то не се получава? Малките деца знаят колко е трудно да проявиш търпение и спокойствие, а и да приемеш загубата с усмивка.

След поредния мач Франклин случайно открива как той и съотборниците му да преодолеят своите недостатъци и да се превърнат в отбор. Ежедневните тренировки продължават, но промяната е видима – вече никой не се стреми да бъде най-добър и да постигне собствената си цел, а всички играят като отбор. Не очаквайте книгата да завърши с класическа победа – сигурна съм, че и вие, и децата ще се изненадате от финала. Той не е типичен хепиенд и затова дава много повече знания на децата как да се справят с победите и загубите, със своите желания и възможната им реализация.

Поредицата за костенурчето Франклин е подходяща за децата от 3-4 години нагоре. Ежедневните ситуации, в които всеки може да попадне, са описани с много внимание от писателката Полет Буржоа. Предложените решения помагат на децата да намерят отговор за себе си, ако се сблъскат с подобни предизвикателства. Нежните илюстрации на Бренда Кларк допълват текста и правят четенето още по-приятно.

„Франклин играе футбол“ ще научи момченцата, че в колективните спортове е по-важно да си част от отбора, не най-добър според собствените си разбирания.

Автор: Вал Стоева