Фондация „Детски книги“ е номинирана за Националната награда „Христо Г. Данов“

За първи път фондация „Детски книги“ е номинирана за Националната награда „Христо Г. Данов“, научаваме от съобщение на уебстраницата на Министерство на културата. В категория „Представяне на българската книга“ са номинирани също сайтът „Аз чета“ за програмата си „Писател назаем“ и Амелия Личева за представяне на българските книги в книжни и електронни издания. Наградите ще се връчат на 15 юни (петък) от 17 ч. в Къща-музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив в рамките на фестивала „Пловдив чете“ 2018.

„Тази номинация е голямо признание за екипа на фондацията и неговите усилия да популяризира съвременната българска детско-юношеска литература у нас и в чужбина и ни мотивира да продължим да работим още по-упорито.“, коментира Валентина Стоева, председател на съвета на фондацията.

От особен интерес за нас е категорията „Издание за деца“, в която са номинирани Весела Фламбурари за „Майстори на феи“ (изд. Ателие за българска детска литература „Горната земя“), Петя Кокудева за „Лупо и Тумба. Част 1“ (изд. „Жанет 45“) и Юлия Спиридонова за „Къде си слънце“ (изд. „Кръгозор“).

В категория „Библиотеки и библиотечно дело“ прави впечатление името на училищния библиотекар Антоанета Йорданова от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово. През април библиотеката бе отличена от фондация „Детски книги“ с грамота за „Най-активна училищна библиотека от създаването на Бисерче вълшебно“.

Пълният списък на номинираните в деветте категории можете да видите тук.

Националната награда „Христо Г. Данов” е учредена през 1999 година от Министерство на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Отличието се присъжда ежегодно по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.