Философски закуски за малчугани: Уважение и неуважение

Философската закуска звучи приятно: хем похапване, хем можеш да си поговориш по най-различни теми с приятелчетата.

Но каква е идеята зад малките книжки на Брижит Лабе и Мишел Пюеш? Горе-долу същата. Те просто искат да ни провокират да се замислим над купищата важни неща, които ни се случват, и да си поговорят с нас за по-добрите спорове, за по-правилните действия.

Уважение и неуважение, философия, закуска

За разлика от поучителните четива, тук отсъства размахването на пръст от възрастните, наставленията защо да НЕ правим това или онова. Авторите само разказват за различни ситуации, в които изпадат децата (и не само те!) и им предлагат да помислят кой вариант на действие ще изберат. Тайната на симпатичната поредица се крие именно в подхода към малките читатели – авторите са убедени, че децата знаят много добре кое е правилно и кое не, но просто трябва да им се покажат различни пътища за действие. А избора – избора прави всеки сам.

Централна за „Уважение и неуважение“ е темата за уважението и подменянето му с послушание, учтивост, страх.

Често изискваме другите да ни уважават, като ги плашим или пък се държим надменно, а очакваме да ни уважават. Друг път не уважаваме самите себе си, а се сърдим, че и хората не ни засвидетелстват уважението си…Примерите, изведени в книгата, са много красноречиви. Разликите между мъдреца и мафиота, вмъкването на въпроси извън темата в разговорите с учителя, шпионските действия на майка спрямо дъщеря й и пренебрежителното отношение към продавачката са само част от описаните случки. Изводите в тях обаче са ясни: уважението е сложна работа. То е въпрос на правилна дистанция, изисква постоянно внимание и е заразно. Освен това е задължително условие за по-щастливо детство.

За да постигнете това щастливо детство, помислете сериозно по въпросите, зададени от Брижит Лабе, Мишел Пюеш и Жак Азам (илюстраторът на поредицата) и…похапнете с приятели!

Вижте как изд. „Точица“ организира своя философска закуска с малчугани: