Филмът „Добрият великан“: Страшна, забавна и малко непочтителна магическа история

Екипът ни очакваше филмовата адаптация на „ГДВ” от Роалд Дал още от 2014 година, когато изтече първата информация за проекта. А планираното излизане през 2016-а година, която е юбилейна за Дал, ни изглеждаше ужасно далечно.

Е, „Добрият великан“ (BS Films, реж. Стивъл Спилбърг) вече е факт! Въпреки опасенията ни, филмът не ни разочарова. Сценарист е Мелиса Матисън, работила с именития режисьор и в „Извънземното”. Тя се е справила отлично със задачата да предаде духа на книгата на големия екран. Сценарият не следва плътно сюжета на книгата, но разликите не са дразнещи.

В ролята на Софи е 11-годишната Руби Барнхил, а Марк Райланс, носител на Оскар за поддържаща мъжка роля, е Големият Дружелюбен Великан. Руби успява да се превъплати в типичен Даловски герой – онеправдано дете (сираче) с развито чувство за справедливост, което има смелостта и изобретателността да се изправи пред много по-големи от него противници (великани човекоядци). С помощта на верен приятел, разбира се. Както ГДВ е звездата в книгата, така Райланс е безспорната звезда на филма, а неговият великан сънищодухач и думосъчинител влиза под кожата на зрителя.

Филмовият превод е съобразен с този на книгата – нещо особено важно в случая, тъй като значителна част от очарованието на историята за ГДВ се дължи на измислените от Дал нови думи, които се леят от устата на великана. Още една приятна изненада е музиката за филма, написана от Джон Уилямс, когото познаваме отлично от работата му за хитови ленти като „Хари Потър“, „Междузвездни войни”, „Индиана Джоунс”, „Извънземното” и „Джурасик парк”. Лентата излиза на 3D и е озвучена на български език с гласовете на Сава Пиперов, Малена Шишкова, Василка Сугарева, Георги Иванов, Надя Полякова, Момчил Степанов, Веселин Калановски.

„Добрият великан“ предлага смесицата от страшна, забавна и малко непочтителна магическа история, която е запазена марка на Роалд Дал, но пресъдадена през малко по-ведрия поглед на Спилбърг. Надявам се, че доста от вас, възрастните, ще са прочели книгата преди да отидат да гледат филма, който излиза по кината от 16 септември. Ако е така, след прожекцията можете да се състезавате с децата си кой ще открие повече разлики между филма и книгата. А можете да влезете и в ролята на сънищозабърквачи и да се включите в конкурса ни „Рецепта за най-чуден сън“ до 8. октомври 2016 г.