Фердо Мравката попада в плен

Не сте забравили смелия мравчо с приключенски дух и червено шалче на черни точки на врата, нали? Е, Фердо Мравката отново пристига и пак по необичаен начин, защото явно е майстор на драматичните появявания.

Този път се спуска с балон от паяжини право в момчешки палатков лагер в гората. Приземяването минава добре. Тъкмо реших, че Фердо и този път е извадил голям късмет и момчетата го заловяват. Защото излиза, че те не са хора, а червени мравки, които хич не се обичат с черните мравки, а нашият аеронавт е точно от този вид.

Ето така Фердо се оказва в плен, а за да му скроят номер, червените мравки решават да се престорят, че го продават. Преструвка, преструвка, обаче земната пчела Бай Бомбус купува Мравчо съвсем насериозно. После го продава на бръмбара бегач господин Месояд, той пък на бръмбара плавач Плаширибка, а той на свой ред на Мравколъв Душичката и така Фердо попада при Татко Ручейник…

Честно да ви кажа, Фердо Мравката сменя доста господари и пътува здравата, докато е в плен. Обикаля девет бръмбарски планини, девет гъсенични долини и шест жабешки блата най-малко! А какви необикновени приключения преживява! И страшни, и смешни, и опасни. И като един истински майстор по всичко, дори успява да помогне на не едно насекомо.

Всички преживелици на храбрата черна мравка можете да научите от книгата „Фердо в плен” на чеха Ондржей Секора. Илюстрациите отново са негови и от тях можете да разберете как изглеждат повечето насекомите-герои от книгата. Ако пък сте любопитни повече от обичайното и се интересувате дали наистина има земни пчели, ручейници, мравколъвове и т.н., и как живеят те, с изненада ще разберете, че Секора  е описал навиците им съвсем правдоподобно.

Първата книга от поредицата, „Фердо Мравката”, е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и през пролетта на тази година ще имате възможност да гласувате за нея, ако сте станали почитатели на черния Мравчо и буболечковия свят!