Есен в Муминската долина

Не толкова отдавна мумините не бяха така известни и разпознаваеми у нас. Оригиналните книги на Туве Янсон са философски и различаващи се от популярния тип детска литература на пазара, което ги прави подходящи за по-уверени читатели. В добавка, непопулярността им изискваше специално запознанство с тях – посредством родител, учител или друг близък възрастен. С издаването на пълната поредица, „Дамян Яков“ направи муминските книги забележими и достъпни за българските деца. Сред издателствата, които продължиха делото и улесниха срещата между мъниците и муминтроловете, е изд. „Timelines”.

След „Мумин и златното копче“ и „Мумин и първият сняг“ вече се радваме на още две заглавия от поредицата по мотиви от творчеството на Туве Янсон – „Мумин и новият приятел“ и „Мумин и падащата звезда“. Те са чудесно предложение за мъници на 4+ години, отличават с е с удобен за четене формат, твърди корици и семпла, лесна за проследяване история. Илюстрациите са едри и цветни, едновременно наситени, но и не твърде ярки, за да не натоварват детските поглед и възприятие.

„Мумин и падащата звезда“

Есента бавно настъпва в Муминската долина и Муминтрол се наслаждава на всеки топъл слънчев лъч. Докато се къпе в едно езерце, той вижда нещо блестящо на дъното му. Оказва се, че е малко, гладко, светещо камъче. Муминтрол го отнася вкъщи, за да го покаже на семейството и тогава ги осенява една странна, но вдъхновяваща мисъл – ами ако камъчето е истинска падаща звезда? Сниф и госпожица Снорк са развълнувани и насърчават Муминтрол да си пожелае нещо. Проблемът е, че той не знае какво да избере…

Та има толкова много неща, от които човек се нуждае! А има и толкова много, които може да поиска за другите, които обича. Докато се върти в леглото и оплита в мислите си, тролчето решава да посети Снусмумрик и да потърси съвета му. Разбира се, с прословутия си стремеж към простота и естественост, той дава най-лесното и едновременно с това трудно решение.

„О, желанията са сложно нещо – отвърна Снусмумрик. – Ще почакаме и ще видим какво ще се случи.“

„Мумин и новият приятел“

Какво да правят двама приятели през есента, освен да търсят съкровища? Вероятно това действително е най-доброто занимание, защото Муминтрол и Сниф обикалят брега и се оглеждат за неочаквани дарове от морето. Съкровище наистина има – приключенците се натъкват на писмо в бутилка! То е подписано от „приятел“, който може би се нуждае тъкмо от тяхната помощ.

У дома новината се приема със смесени чувства. Докато мама Муминка реди багаж с всичко, което ще им потрябва, госпожица Снорк ревнува и се чувства несигурна за мястото си в сърцето на Муминтрол. Опасенията й се оказват напразни, защото този нов „приятел“ не оказва доста познат. Или може би не. Не откриваме ли всички ние по нещо различно в приятелите си всеки ден?

 

„Мумин и падащата звезда“ е доста спокойна предвид факта, че в нея са намесени писмо в бутилка и корабокрушение. Историята на пръв поглед се развива сякаш набързо и твърде гладко. Но всъщност е пригодена добре за възрастта на малките читатели, предлага сюжет, който могат лесно да проследят, както и щипка философско послание.

„Сниф, ти попадна на най-страхотния вид съкровище – намерил си ни ПРИКЛЮЧЕНИЕ!“

Двете нови заглавия от поредицата запазват духа на оригиналните мумински книги, като същевременно са удачни за първи срещи с чаровните герои. На страниците са закътани част от онези типично мумински неща, които възрастните помним от романите, а децата ще преоткрият в тях самостоятелно по-късно. Тук са неустрашимият дух и жаждата за пътешествия, бурните морски спомени на татко Мумин, грижовността и безусловната подкрепа на мама Муминка, суетността и вътрешната неувереност на госпожица Снорк, жаждата на Сниф за съкровища и богатство, тихата мъдрост на Тоо-Тики, отрицанието на Смусмумрик.

Затова приканете малкото човече, направете по чаша чай (или още по-добре – палачинки, по стар мумински обичай) и се насладете на двете уютни есенни истории.

А ето как можете да продължите странстването в света на Туве Янсон:

Още от „Разкази от Муминската долина“ (изд. „Timelines”)

  • „Мумин и златното копче“
  • “Мумин и първият сняг“

Поредица „Мумините“ (изд. „Timelines”)

  • “Пътят към Муминската долина”
  • “Муминтроловете на острова на хатифнатите”
  • “Муминтроловете и вълшебният цилиндър”

Книги за съвместно или самостоятелно четене след 8-годишна вързаст (изд. „Дамян Яков“)

Комикси за неуверени читатели (изд. „Пурко“)

Комикси за тийнейджъри и пораснали деца (изд. „Жанет 45“):