Еманюел и Беноа дьо Сен Шама: златните дракони на СТРОМ

Както всяка книга, томовете от поредицата „СТРОМ“ имат своя родител – автор. За разлика от повечето четива обаче, героите Рафаел и Рафаела Шен, техният кръстник Тристан и Братството на Необичайното имат голям късмет: те са сътворени от въображението не на един, а на цели двама души – семейство Сен Шама.

Беноа дьо Сен Шама е роден на 5. май 1970 г.

Завършил икономика и изучавал политически науки, той е съветник на френския политик Жан-Франсоа Копе, от 2005 г. е началник на кабинета на председателя на Лувъра. Шама е и лектор в Института за политически науки в Париж от 2000 г.

Книгите, написани от него и съпругата му, започват да излизат от печат през 1999 г., когато е публикувана Contes de l’alphabet. Книгата се превръща в класика в детската литература във Франция и носи на автора си множество награди.

Казват, че зад един успял мъж винаги стои силна жена. В случая с Беноа, това е съпругата му Еманюел дьо Сен Шама – съавтор на хитовата поредица „СТРОМ“. 

Тя е родена през 1973 г. Има магистърска степен по литература, диплома по Политически науки (1998 г.) и е доцент в Института за политически науки в Париж от 2002 г.

Заедно с Беноа пише книги за деца и естествено получава награди наравно със съпруга си. Двамата автори имат три деца – Летисия, Ерик и Гаспар – и са кавалери на Ордена за изкуство и литература. Книгите им са отличени с множество литературни награди, сред които „Неподкупните“, „Сент-Екзюпери“ и Европейската литературна награда.

Лувърът заема централно място в живота им: Беноа работи там, Еманюел е минала през Школата на Лувъра, а редица от книгите им са свързани с това удивително място. Именно по време на среднощно посещение на музея, на светлината на факлите, им идва идеята за СТРОМ – фантастична сага, черпеща идеи от една правдоподобна, вкоренена в реалността измислица, жанр, който те кръщават „мечтателство”.

За своя странен писателски тандем авторите споделят:

„Пишем на четири ръце, прибягвайки към различни техники, за да „кръстосаме нашите въображения”, които доста се допълват.“ „Нашите истории имат претенциите да са мост между класическата приказка и съвременния свят. Мотивацията ни е да донесем малко радост, емоция, оптимизъм, да окуражим вкуса към четенето и да измисляме нови светове, чиито граници са само в собственото ни въображение“, споделят още те.

Двамата са създатели и на съдържанието за деца в сайта на музея Лувър, което можете да разгледате тук.

На български език са издадени книгите им от трилогията „СТРОМ“ – „Колекционерът“, „Порталите на отвъдното време“ и „37-ото пророчество“ (изд. „Сиела“).