Екологията и четенето – пресечни точки

Бавно, но сигурно светът се преустройва към един по-разумен и устойчив модел на съвместно съществуване. За кръговата икономика в контекста на детското развитие почти не се говори, а това е значима тема. Децата растат с часове и техните предпочитания и потребности се менят непрекъснато. Редовното „презареждане“ с нови играчки изразходва много ресурси – както финансови, така и природни. Ресурси, които могат да бъдат спестени с преосмисляне на потребителските навици.

Казаното важи и за книгите, доколкото те също представляват тип играчки. Къде именно се срещат четенето и екологията? Това е въпрос, на който опитахме да намерим отговор в рамките на тазгодишната Зелена седмица.

Ключов за кръговата икономика е балансът между даването и вземането. Едно от правилата на качествения обмен гласи:

„Ненужното за теб е съкровище за друг.“

Отнесено към книгите, то изглежда така:

1. Дарете надрастнатите книги. Фондовете на библиотеки и читалища невинаги са добре заредени, а по-голямото разнообразие от предлагани заглавия ще им позволи да бъдат полезни на повече четящи деца. Даряването на книги в детски отделения на болници е също хубав жест – чрез него ще направите престоя на малчуганите в болничното заведение по-приятен. А на сиропиталищата и центровете за работа с деца хубавите, пъстри книги ще донесат повече радост и надежда, отколкото можете да си представите. Обърнете внимание, че книгите трябва да бъдат в изрядно състояние (ненамачкани, без петна, разкъсвания и липсващи страници).

2. Поверете прочетената книга на четящо дете. Освен че ще й даде нов живот, превръщането на книгата в подарък ще достави удоволствие на един малък човек, който е важен за вас. Погрижете се тя да отиде при някого, на чиито интереси и търсения отговаря, за да изпълни своето предназначение – да бъде четена и обичана.

Вал Стоева, Лора Филипова и Пътуващите сандъчета на 24.05.2019 г.

3. Оставете книги в „зона за буккросинг“ или „зона за размяна на книги“. Всяка книга, оставена на такова място, получава свой индивидуален номер, който следващият й читател въвежда, за да отбележи, че я е приел. Разходката на регистрираните в системата книги би могла да се следи онлайн в реално време.

Вземането в кръговата икономика също се ръководи от определени правила. Най-главното от тях звучи така:

„Вземи само толкова, колкото ти е необходимо.“

1. Заемете книга. Не засипвайте дома си с книги, особено докато детето ви е малко. Възползвайте се от услугите на местната библиотека – регионална, училищна, читалищна – или попитайте за търсените заглавия свои близки. Винаги можете да се сдобиете с прочетена книга, към която членовете на вашето семейство са се привързали, но не превръщайте пазаруването в идея фикс – книгите не са зеленчуци и няма полза от купуването им на килограм. Те трябва да получават по-специално внимание и отношение. 

2. Инициирайте вътреучилищна размяна. Има ли в училището на вашето дете читателски клуб? А къщичка за размяна на книги? Дори и отговорът ви на тези въпроси да е отрицателен, добрата новина е, че за успешния книжен обмен нужно е единствено желание. Наскоро ви разказахме историята на Айя – петокласничката, създала библиотека в училищното си шкафче. Истинско вдъхновение в тази област е и инициативата „Книги за всички“ на старозагорската гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Както при Айя, така и при роменролановци замяната е временна (т.е. книгите не стават притежание на приелия ги), но във вашия случай децата биха могли да разменят четива за постоянно и да помогнат на книгите да бъдат осиновени в дом, където ще получат полагаемата обич.

Infinity Toy Box – услуга за книги и играчки под наем

3. Наемете книга чрез Infinity Toy Box. Infinity Toy Box е иновативна абонаментна услуга за детски играчки и книги. Архивът й разполага с повече от 300 разнообразни и съвременни заглавия и се дообогатява непрекъснато. Бавно и постепенно в списъка с предложения на ITB си намират място и книги на “трудни“ и полемизирани теми като физическите увреждания, едполовите взаимоотношения и етническите различия.

“Наемайки една книга, която плаши и разколебава, родителите могат да изследват темата безопасно и да преценят дали те и децата им наистина я харесват, дали си заслужава да я имат.”, сподели пред екипа ни управителят Боряна Левтерова.

Наемането на книга е интересен начин както детето, така и родителят да “влезе” в тема, за която се мълчи и която възбужда противоречиви реакции. Задоволявайки любопитството, уталожвайки напрежението и приканвайки към разумен диалог, такава една книга би могла да се превърне в ценна придобивка за домашната библиотека. Ако не успее да изпълни тези цели, родителят би могъл да я върне, вместо да търси как да се отърве от нея.

Това бяха нашите нови и добре забравени стари предложения за четене с мисъл за околната среда. А какви идеи за качествено общуване с нея можем да почерпим от детските книги? Хвърлете око на нашите 7 начина да се свържем с природата чрез книгите.