Един от нас лъже: Лъжа или игра на болен мозък?

Димитър Койчев е сътрудник на сайта, който порасна пред очите ни и от четящ тийнейджър се превърна в млад интелигентен мъж. Днес той вече е студент, но любовта му към интригуващите романи за подрастващи не е намаляла. С радост ви предлагаме неговия отзив за „Един от нас лъже“ на Карън Макменъс (изд. „Егмонт“), част от рубриката „Бели врани“.

Бих казал, че това е една доста странна книга с още по-особен сюжет. На пръв поглед идеята за мистериозната смърт и неочакваната, но добре развита развръзка е доста изтъркана. Всеки автор на криминалните романи е писал поне веднъж нещо подобно.

Четирима ученици, натопени за убийството на най-мразения и презиран ученик в гимназията? Не звучи зле, но в същото време не звучи и като нещо страшно интересно. Това беше и причината, поради която бях доста резервирано настроен към „Един от нас лъже“ на Карън Макменъс (изд. „Егмонт“). Но грешах.

Въпреки че на пръв поглед историята изглежда изтъркана и дори леко глуповата, аз бях меко казано запленен от нея. Още първите двадесет страници ми въздействаха като наркотик – опияняващо и пристрастяващо. Доста бързо резервираният ми поглед върху творбата избледня, а след това напълно изчезна и беше заместен от един въпрос: „Кой, по дяволите, е убиецът?“.

Накратко за героите:

Бронуин – отличничката с перфектно досие, която се цели в едни от най-престижните университети; момичето, което всеки обича и което е готово на всичко, за да не разочарова семейството си.

Ади е красавицата на гимназията – момичето, което ходи с най-очарователното и известно момче в училището – Джейк. Тяхната връзка изглежда непоклатима, красива и нежна, но дали нещата са толкова прости, колкото изглеждат?

Купър е най-добрият атлет на Гимназия „Бейвю“. Той е най-обещаващият ученик, стъпвал в това училище, а всеки, който го познава, му предвижда бляскаво бъдеще. Дали обаче нещата ще се развият така след края на тази унизителна за него история?

И разбира се, както във всяка друга тийнейджърска история, и тук има един потаен, мрачен и страшно привлекателен персонаж, лошото момче на училището – Нейт. Нейт вече е осъждан за продажба на наркотици и е в пробация, живее с баща си – отявлен пияница. Майка му го е изоставила, когато е бил малък и това е причината, въпреки пробацията си, героят да продължава да продава наркотици.

И остана само Саймън. Злодеят на гимназията и кошмарът на всеки ученик. Създателят на клюкарската страница „Истината“, в която качва срамна и лична информация за учениците от „Бейвю“. Всеки, който е извършил нещо неправилно, изневерил е или просто е излъгал някого, попада в „черния списък“ на Саймън и става негова мишена. А единствените хора, които още не са били опозорени в „Истината“, са така наречените по-късно „Четворката от Бейвю“, преки свидетели и обвиняеми за смъртта на Саймън.

Всеки един от героите има мотив и възможност да извърши убийството. Но кой всъщност го е направил? Кой е виновникът да бъдат съсипани животите на трима от най-успяващите ученици в гимназията и на един дилър?

Повече от сюжета няма да ви разкрия, за да не ви издам как се развива и как завършва историята. Ще ви кажа само, че си струва да я прочетете. Езикът на книгата е много приятен и прави книгата подходящо четиво за лятото. Особено ако сте на плажа и залезът е точно срещу вас.

Допълнение от екипа на Detskiknigi.com:

„Един от нас лъже“ е впечатляващ криминален роман, чиято анотация може да ви се стори банална и изтъркана, но развръзката няма да ви остави равнодушни. Авторката успява да изгради интригуваща картина на убийството и да покаже на какво е готов човек, за да защити тайните си. И колко разрушителни могат да са тайните всъщност.

Романът дава отлична възможност за разговори с тийнейджърите за постъпките им, но и за фашивите новини, за опетняването на репутацията на другите – съвсем лесно действие в днешно време, при наличието на социални мрежи.

Отмъщението също лесно може да се превърне в тема на разговор, която да достигне и до истински важния въпрос: Имаш ли право да отнемеш човешки живот, дори и да си силно наранен? 

Сюжетът на книгата приканва възрастните да поговорят с тийнейджърите и за психичното здраве, което е често пренебрегвано и поради това причинява редица неприятни и нещастни случаи.

„Един от нас лъже“ е роман не само за любителите на криминални загадки. Книгата може да бъде използвана отлично в часовете по психология в гимназиален етап, защото провокира мисленето и предлага готови за разискване казуси, които звучат съвременно и напълно реалистично, макар да са плод на фантазията на Карън Макменъс.

На български език можете да откриете още две от книгите на писателката: „Двама могат да пазят тайна“ (номинирана в Награда „Бисерче вълшебно“ 2020) и „Един от нас е следващият“.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.