Джулия Доналдсън – талант и чувство за хумор без граници

В “Седмици на европейските разказвачи” ви разходихме из гъстите горски дъбрави с едно малко смело мишле в забавно-страшната история за „Грузулак” на Джулия Доналдсън. Авторката е от личностите, които кипят от творческа енергия, а въображението им не спира да ражда забавни истории, песни, детски мюзикъли и пиеси. Тя е една от най-популярните и обичани детски писателки в Обединеното кралство, автор на 193 книги! 92 от тях се продават в книжарниците, а 101 са писани специално за училищата. За нас е истинско удоволствие да ви разкажем за този разностранен и изключително продуктивен творец.

Родена е през 1948 г. в Лондон. Още от малка измисля въображаеми персонажи и заедно със сестра си разиграва представления със собствена хореография. Предвид това не е кой знае каква изненада, че Доналдсън завършва драма и френски език в Университета на Бристол, където се запознава с бъдещия си съпруг, Малкълм. Той учи медицина, но също е и китарист, и преди да създадат семейство двамата с Джулия се изявяват като улични музиканти в различни европейски страни. За Джулия това води до кариера като авторка на песни и певица главно за детски телевизии. По думите на самата Доналдсън „станах експерт в писането по поръчка по теми като морски свинчета, чистене на прозорци и ужасни миризми”. Междувременно тя продължава да пише и песни за възрастни и да пее в клубове за фолклорна музика.

През 1993 година една от песните й, „A squash and a squeeze”, се превръща в детска книжка с илюстрации на Аксел Шефлър и дава старт на кариерата й като детска писателка. Истинският пробив идва с „Грузулак” през 1999 година, който също е илюстриран от Шефлър. До момента книгата е продадена в над 13 милиона екземпляра, преведена е на 58 езика и е обявена за съвременна класика от The Observer. Доналдсън заимства идеята от китайска народна призказка за малко момиченце, което успява да се спаси от тигъра като му заявява, че е страховитата Кралица на джунглата, кани го да върви до нея и така плаши останалите животни. Авторката е съвсем категорична за причините за успеха на Грузулака: „Всички деца обичат да се страхуват и после страховете им да бъдат прогонени. Това ги кара да се чувстват по-силни.”  „Грузулак“ ражда множество съпътстващи продукти – театрални постановки, 30-минутен анимационен филм (2009), музикална книжка, книжка с песни, пъзели, ранички и какво ли още не.

Снимка: www.juliadonaldson.co.uk

Излизането на „A squash and a squeeze” подтиква Доналдсън да се върне към пиесите, които е писала за един училищен читателски клуб. Така от 1993 досега тя има издадени вече над 20 пиеси за деца. Джулия смята участието на децата в пиеси за страхотен начин за насърчаване на четенето, усъвършенстване на читателските им умения и изграждане на увереност. Голяма част от работата й е посветена именно на пиесите за деца и включването на децата в разиграването на различни истории. Тя е създателка на сайта www.picturebookplays.co.uk, където учителите могат да намерят много идеи за разиграване на книжки с картинки в часовете. Съвместно с издателство Pearson издава поредица от 60 кратки забавни пиеси с роли за 6 души и подходящи за началните класове. Отново с Pearson Доналдсън разработва още една поредица от пиеси въз основа на известни книжки с картинки и с роли за целия клас.

Освен на римувани книжки за малки читатели, Джулия Доналдсън е автор и на няколко книги за по-големи деца (7-11г., The giant and the Joneses, Princess Mirror-belle) и тийнейджъри (Running on the cracks). Тя е носител на над 30 отличия в областта на детската литература, сред които Nestle Smarties Book Award (1999) за „Грузулак“, Наградата за детска книга Red House (2003) за The smartest Giant in Town, British Book Awards (2005) за The Gruffalo’s Child, Book Trust Early Years Award (2004) за The Snail and the Whale. Големият й принос към детската литература във Великобритания получава своето признание и с избора й за Детски лауреат на Обединеното кралство за 2011-2013 година. През 2011 Доналдсън е отличена и с Орден на Британската империя.

Снимка: www.juliadonaldson.co.uk

А ето и 7 интересни факта за Джулия Доналдсън, които може би не знаете:

1.     В Националната портретна галерия е изложен неин портрет, нарисуван от художника Питър Монкман.

2.    Гил Хауел е автор на биографична книга за Доналдсън: Julia Donaldson: a biography. Това е съвсем тъничка нехудожествена книжка, която помества снимки от детството и студентските години на Доналдсън и разказва за превръщането й в автор.

3.    Като дете Джулия имала домашен любимец – котарак на име Джефри. Двете със сестра й Мери го смятали за принц под прикритие и спорели за коя от двете ще се ожени.

Снимка: www.juliadonaldson.co.uk

4.    Една от любимите й детски книги е „Хълмът Уотършип“ на Ричард Адамс.

5.    Грузулака се ражда, след като тя не може да намери подходяща рима за „тигър“.

6.    Джулия пише песни за възрастни и дори има издадени два диска.

7.    Доналдсън е омъжена за лекар-китарист. Преди да се оженят, двамата пътуват из различни страни и се изявяват като улични музиканти. Джулия пишела специални песни за всяка от страните.