Джаклин Уудсън и Албертин са носителите на награда „Х.К. Андерсен“ за 2020 г.

Международния съвет на книгите за млади хора (IBBY), неправителствена организация със седалище в Швейцария, обяви носителите на Наградата “Ханс Кристиан Андерсен” за 2020 г. чрез виртуална пресконференция на 4 май.

След като през 2018 г. стана носител на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, американската писателка Джаклин Уудсън прибави и награда „Андерсен“ към отличията за своето творчество. В областта на илюстрацията наградата получи швейцарската илюстраторка Албертин.

Уудсън е впечатлила журито с „лиричния си език, въздействащи персонажи и неизменна надежда“, които характеризират богатото й творчество – от картинни книги до юношеска литература.

„Албертин създава книги с множество нива за интерпретиране чрез безкрайно прецизни рисунки, изпълнени с оживление и чувство за хумор.“, се казва в изявлението на журито.

То е направило своя избор между 34 номинации за автори и 36 номинации за илюстратори, получени от националните секции на IBBY.

По традиция журито съставя и списък с препоръчани заглавия от номинираните творци с цел да насърчи превода им на повече езици и достигането на техните послания до повече деца по целия свят.

Тазгодишният списък можете да видите тук.

Наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ често е наричана „малката Нобелова награда“ и е една от най-значимите награди в областта на детската литература. Тя се връчва на всеки две години на най-добрите световни автори и илюстратори на детски книги заради техния траен принос в областта на литературата за деца и младежи.

Сред победителите се срещат имената на Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Ерих Кестнер, Джани Родари, Морис Сендак. Имената на наградените се обявяват през пролетта на всяка четна година, а на лятната конференция на IBBY лично кралицата на Дания връчва наградите на победителите.