Двете кралства, в които живеем

Защо се получава така, че се гневим или завиждаме на най-добрите си приятели за новите им вещи? 

Защо ревнуваме? 

Защо понякога сме егоистични и настояваме на своето, без да се поставим на мястото на другия? 

Как изобщо става така, че попадаме в плен на всевъзможни отрицателни емоции?

Трудно е да си отговорим на тези въпроси, особено ако сме деца и не ни е лесно да разберем собствените си чувства и как те ни карат да се държим по определен начин.

„Двете кралства” (изд. „Рибка“) е чуден пътеводител за малчуганите и техните родители в объркания свят на чувствата. Авторката Катя Антонова е създала изключителен образен свят с две кралства, на Нещастието и на Щастието. Населила е свитите на кралица Омраза и кралица Любов със съответните благородни персони и ги е въвлякла в типични истории от детското ежедневие.

Кое дете не се е чувствало пренебрегнато като Антон при появата на братче/сестриче? А кое не е бивало обхванато от гняв когато мечтаното парти за рождения ден пропада, защото баща му е останал без работа? Кое дете не се държало лицемерно само за да не загуби приятелите си с откровеност? Децата лесно ще се разпознаят свои собствени преживявания и чувства. Авторката умело и увлекателно ще им покаже как едно отрицателно чувство води до друго и как да се измъкнат от капана на негативните чувства.

А как да избягваме благородниците от кралството на Нещастието – графините Ревност и Завист, барон Гняв, принц Срам и херцогиня Болка? Как да прекарваме по-голяма част от живота си с поданиците на кралица Любов?

Оставям на Катя Антонова да ви разкаже, но знайте, че винаги можете да разчитате на графиня Честност, баронеса Увереност, принц Доверие и останалите обитатели на кралството на Щастието. От вас се иска само да чуете техните гласове и да останете глухи за думите на кралица Омраза.

Идеята на Катя Антонова да запознае децата с различните чувства, положителни и отрицателни, като ги направи благородници в едно от двете кралства, ми допадна изключително много. А фактът, че това ми напомни за Джани Родари и „Приключенията на Лукчо” е комплимент.

Илюстрациите на Мартина Андонова са ефирни, въздействащи и илюстрират чудесно различните чувства. Всичко това, заедно с луксозното издание (твърди корици, плътна гланцова хартия), правят четенето на „Двете кралства” истинско удоволствие за читателите от всички възрасти.

Вижте и отзивите ни за „Рибка“ и „Принцесешки истории” от същата писателка.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.