На фокус: Две детскокнижни изложби с италиански привкус

Едно книжно събитие известява и вдъхновява, учи ни да мислим, предизвиква ни да действаме, помага ни да общуваме и да се приобщаваме. Книжните събития ни свързват с хората като нас, но и с онези, които създават каквото обичаме и обичат каквото създаваме. През този сезон поводите да се събираме около книгите са особено много. Ето два от тях – две Изложби за Именити Италианци.

На 23. октомври светът отпразнува рождения ден на Джани Родари. В чест на прочутия разказвач Столична библиотека отбелязва периода 24. – 31.10. като седмица на неговото творчество. Вчера, на 24.10., бе открита изложбата с рисунки от конкурса „Любим персонаж от произведение на Джани Родари“. Екипът на Детския център се ангажира да представи изложбата и онлайн за всички, които няма да имат възможност да я посетят на живо.

В допълнение към нея очакваме и литературно четене на приказки от автора. То ще се проведе на 26. октомври (сряда), а избраните за прочит книги са изненада. Дали ще чуем „Джелсомино в страната на лъжците“, „Синята стрела“ или „Торта в небето“? Време ли е за „Любими коледни истории и стихчета от Джани Родари“, или все още ще сме на „Граматика на фантазията“? Има само един начин да разберем.

Малко след случванията в чест на Родари ще се състои международната изложба „Най-доброто от Италия“. Тя се организира в рамките на XXII Седмица на италианския език и представя картини от двадесет от най-обещаващите художници в страната: Джакомо Анело Модика, Андреа Антинори, Микаел Бардеджа, Беатриче Чероки, Мариана Копо, Франческа Корсо, Чечилия Фери, Киара Фикарели, Марта Панталео, Джулия Пасторино, Ирене Пенаци, Аличе Пиаджо, Камила Пинтонато, Микеланджело Росато, Вероника Руфато, Лоренцо Санджо, Франческа Сана, Лука Таляфико, Джулия Томай, Вероника Трутеро.

Някои от посочените художници са били номинирани за наградата „Кейт Грийнауей“, мнозина са били представяни на Панаира на детската книга в Болоня, а всички те продължават да създават илюстрации, отличаващи се с нетрадиционност и майсторство. Репродукциите ще бъдат показани за първи път на 8. ноември в пешеходната зона на ул. „Париж“ 2б до Посолството на Италия и Италианския културен институт. Изложбата ще остане до края на месец февруари 2023 г.

Кои са детскокнижните изложби, срещи и работилници, които предстоят във вашето населено място? Разкажете ни, за да разкажем! Добре дошли сте на адрес editors@detskiknigi.com.