Две библиотеки с награди за отлична работа в „Бисерче вълшебно“ 2018

По случай Деня на славянската писменост и култура, фондация „Детски книги“ и фондация „Глобални библиотеки – България“ взеха решение да връчат награди за отлична работа в „Бисерче вълшебно“ 2018 на две регионални библиотеки. Техните постижения са свързани с изграждането на успешна връзка между библиотеката, училищата и детските градини в населените места и включването на голям брой деца в кампанията за насърчаване на четенето.

Първата отличена библиотека е РБ „Партений Павлович“ – Силистра. По традиция екипът на Детски отдел работи в отлично партньорство с 4 училища и няколко детски градини от града и децата от Силистра, гласували за любима книга в „Бисерче вълшебно“ 2018, са над 1000. Библиотеката подкрепя с книги и по-малките библиотеки в населените места Алфатар и с. Искра, като показва ясно ролята си на център на общността.

Втората отличена библиотека е РБ „Любен Каравелов“ – Русе. Екипът й също показва, че библиотеката е най-ценния партньор на кампаниите за насърчаване на четенето, като успява да разпространи посланията им до над 10 училища, гимназии и детски градини в града.

Резултатите в кампания „Бисерче вълшебно“, свързани с работата на двете библиотеки, не са характерни само за шестото издание. По традиция дунавските градове регистрират най-голям брой участници от учредяването на наградата през 2013 г. Те ще получат грамоти за своята отлична работа и комплекти с детски и тийнейджърски книги на стойност 500 лв. всеки.

Книгите са осигурени от фондация „Глобални библиотеки – България“ съгласно споразумение за партньорство в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018 с фондация „Детски книги“.