Другите светове на Алби Брайт

„Другите светове на Алби Брайт“ (изд. Софтпрес) на Кристофър Едж е книга, която се усеща и обича. Дълго време, когато поглеждам към небето през нощта, ще си спомням това пътешествие.

Алби Брайт е обичано и щастливо хлапе с чудесни родители, които са учени. И то не какви да е, а много известни. Баща му даже има телевизионно предаване за наука, а майка му е изключително умна и очарователна жена. За съжаление един ден тя разбира, че е болна от рак и умира.

Книгата започва с това, че нашият герой е тъжен, объркан и изгубен. Татко му и дядо му също. Сякаш и тримата се лутат в тъмното и не могат да разберат накъде да поемат. Баща му избира да се концентрира върху науката, дядо му прави всичко възможно да се грижи добре за Алби. А от Алби се иска да ходи на училище и геройски да преживее всичко, което се случва в сърцето и ума му.

Това е доста трудна задача за момче в шести клас, което е загубило най-важния си човек и трябва да се справи с двама объркани възрастни, неособено съчувстващи ученици и една доста неловка учителка. Обаче всички тези наглед ужасни обстоятелства правят така, че той успява да измисли фантастична теория, която му дава шанс да намери майка си отново.

Тук започва невероятната история на героя, който пътува през паралелни вселени, за да срещне лошото си Аз, да намери прекрасната си сестра, да разбере, че баща му страшно много го обича и всъщност да открие обратно пътя към себе си.

„Другите светове на Алби Брайт“ е много емоционална книга, която говори за смъртта и показва как тя обърква всичко познато и сигурно, но същевременно успява да покаже безкрайната прелест на нашия свят, на нашия ум, на обичта. В нея по изключителен начин се съчетават чувства и наука, които сякаш нямат много общо. Но точно тази история показва как малките могат да са по-силни и по-мъдри от големите. Как чувствата те отвеждат до научни открития. Как любовта е в основата на цялата вселена, независимо дали говорим за паралелни светове, миниатюрни черни дупки, печени сандвичи със сирене или ветрогенератори. Това е прекрасна книга, която си заслужава да почувствате и изживеете.

Неизбежно след прочита й ще се наложи да поговорите за смъртта. За нейната неизбежност и необратимост и за това, какви чувства носи в живота ни. Не знам дали съществува лесен начин да се говори с деца на тази тема, но със сигурност знам, че не трябва да се мълчи. След като премине емоционалният момент, може да поговорите и за другата страна на книгата – колко светъл и ярък може да бъде животът на хората и как науката е „магическата“ част от него.

Почти всичко в книгата стъпва на реални научни теории, въпреки че са преувеличени за „целите на художествената измислица“. Дори и така, те предоставят множество теми за разговори и изследвания.

Какво е физика и защо тя е в основата на всичко? Какво е квантова физика и защо е толкова необяснима?

Кои са великите учени на нашето време и какво всъщност им е важното? Как науката влияе на ежедневието ни, как го променя и какво зависи от нея?

Какво е изкопаема енергия, защо не може да си представим живота на Земята без нея? Какво е ядрен синтез, а студен ядрен синтез?

Мисля си, че във време, в което информацията на децата е буквално във върховете на пръстите им, е много важно те да се научат да търсят и да разсъждават върху нея. Важно е да бъдат поставени основите на критично и рационално мислене, защото в науката и в децата е бъдещето на нашия свят.

Всички книги на Кристофър Едж на български можете да вземете от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.