Дракончето Поли и приключенията на Надето

„Дракончето Поли“ (изд. Жанет-45) е книжка, събрала в себе си мъдрост, въображение, митове и природни богатства. Чрез нея писателката Екатерина Йосифова разкрива очарованието на един непознат, но вълнуващ свят, в който малкото момиченце Надежда се гмурка, за да помогне на прастарата раса на драконите.

Съществуват ли тези митични същества? Сигурно! Просто хората са ги накарали да се крият в най-дълбоките пещери, където не стъпва човешки крак. А хапват ли царски дъщери и защо ги отвличат? Защото, защото…ами защото някой трябва да възпитава малките дракончета, все пак!

Това и още много други неща научава малкото Наде, което не иска да заспи и докато мислите му блуждаят в тъмното, биват прекъснати от един странен глас, издирващ подходяща особа за детегледачка на малко драконче. Дракончето се казва Поли, но всъщност всяка от трите му глави си има собствено име: Оля, Пол и Хърмър. Защо е така? Еее, дълго е за преразказване, но пък е интересно да го прочетете. Майката на Поли е изпаднала в беда, а бащата-дракон трябва спешно да открие надежден индивид, на когото да повери детето си. Смелото Наде самò предлага да отиде с него.

Пътешествието из прелестните кътчета на земята и интересното приятелство между момичето и дракончето показват на колко удивителна планета живеем. Тъжното е само, че умеем и да я съсипваме. В книжката са преплетени и тайните на драконската раса, прецедентите, красотите на планинските езера и древни истории за Орфей, украсени с рисунките от блокчето на Надето. 

„Чудесна приказка!

Защото е истинска!“

Автор: Вал Стоева