Драконче + игуана срещу кренвирши върколаци = истинско приятелство

Урсула Върнън вече е спечелила сърцето ми със забавната си поредица за дракончето Дани Огнедъх. Книгите са съчетание от традиционен текст и комикс панели, което прави четенето подходящо за по-неуверени читатели или такива, които изпитват трудности със стандартните детски романи. Освен това Дани винаги успява да се окаже забъркан в някакво откачено приключение.

Именно заради това с 10-годишния ми син с нетърпение очаквахме поредната порция смешни авантюри на подрастващия дракон с проблеми с огнедишането. „Огнедъх. Проклятието на кренвирша върколак“ (изд. Плеяди) напълно отговори на очакванията ни.

Поредното приключение, в което се забъркват Дани и приятелят му Уендъл е доста страховито. Крешнвиршите в хотдога в училищния стол имат неестествен червен цвят, а един от тях ухапва Уендъл по ръката и той започва да се държи странно при пълнолуние. Скоро става ясно, че цяла партида кренвирши от Румъния са вампирясали и задачата да унищожат върколашкия главатар се пада на дракончето и игуанчето.

Чудите се какво отличава поредицата за Дани Огнедъх от десетките подобни графични романи, които разказват с чувство за хумор за училищните и житейски неволи на различни хлапета? Това са нетрадиционните и симпатични герои и най-вече Дани и неговият най-добър приятел Уендъл.

Двамата по начало са доста различни: Огнедъх има влечение към приключенията, съставянето на смели (да не кажем направо безразсъдни) планове и поемането на рискове. Уендъл е по-скоро като влечуго в студен ден – трудно е да го въодушевиш с идеята за щура и опасна акция, мрази рисковете и е свръхестествено подреден. Освен това е типичен зубрач – ако срещне проблем, първата му работа е да отиде в библиотеката и да проучи всичко по въпроса.

Всичко това не пречи те да са най-добри приятели и да се допълват чудесно, когато ситуацията стане напечена. Всъщност дракончето и игуанът са страхотен отбор, но случаят с кренвиршите върколаци е истинско изпитание за приятелството им. Мисията им може да успее само ако двамата имат доверие един на друг, а това е важен урок за всички читатели, независимо от възрастта им.

Вижте и ревютата ни за първите две книги в поредицата „Огендъх“ и „Огнедъх. Жабите нинджа атакуват“.

„Огнедъх. Проклятието на кренвирша върколак“ е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно“ 2017.

Автор: Лора Филипова