Долината на изгубените тайни и намерените приятелства

В началото на март „Долината на изгубените тайни“ (изд. Дъбови листа) от Лесли Пар бе включена в разширения списък с номинации за престижния медал „Карнеги“, който се връчва ежегодно от британските библиотекари за изключителна книга за деца и юноши. За съжаление това е единствената номинации, издадена на български до този момент, но пък е чудесно, че тя е номинирана в категория“Мечтатели“ на Награда „Бисерче вълшебно“ 2022.

Действието се развива по време на Втората световна война, когато група деца от лондонския квартал Излингтън са евакуирани в миньорското градче Ланбрин в Уелс, заради заплахата от бомбардировки над британската столица. Сред тях са 12-годишния Джими и 6-годишния му брат Рони. Двамата попадат у грижовното и мило семейство Алин и Гуен Томас и Рони се адаптира бързо и успешно. Не такъв е случая с Джими, който е изпълнен с подозрения, недоверие и несигурност от драстичната промяна в живота им. Положението се влошава, когато най-добрия му приятел Дъф започва да се държи зле с него и брат му.

Изненадите не свършват до тук – в Лондон връстничката на Джими, Флорънс Кембъл, е отбягвана и тормозена от съучениците си, заради бедността си и мърлявия външен вид. В Ланбрин тя попада в грижовно семейство, което се отнася добре с нея и се преобразява в спретнато и работливо момиче. А когато Джими попада на череп скрит в хралупата на дърво, тя е единственият човек, на когото може да се довери и заедно да разберат чий е скелетът.

От своя страна жителите на Ланбрин са разделени на две – едните приветстват евакуираните деца и се стремят всячески да им помогнат, а другите, начело с викария Еванс, са недружелюбни и подозрителни към новодошлите. В противопоставянето между двете групи, става ясно кой заема страната на човечността и безусловната доброта и кой избира фалшивата набожност и лицемерна еснафщина.

Лесли Пар изгражда характерна атмосфера, която с лекота пренася читателя в малкото уелско градче сред планините и въглищните теракони. Сблъсква го с неговите жители – добри или лоши – и го прави съпричастен на преживяванията на Джими, Рони и Флорънс. Наивния и чистосърдечен Рони е очарователен, Джими печели симпатиите със силната си братска обич и закрилническо чувство. Смелата и оправна Флорънс претърпява истинско преображение в Ланбрин, което кара и Джими да погледне на нея с други очи.

„Долината на изгубените тайни“ е увлекателно и емоционално ангажиращо четиво, което учители и библиотекари могат да използват за провокиране на дискусии на разнообразни теми, някои от които за нещастие са твърде актуални:

  • Бомбардировките по време на Втората световна война и евакуирането на деца и цивилни в провинцията – от Лондон разговорът може да се пренесе към бомбардировките на София.
  • Отношението към евакуираните – този въпрос може да премине към отношението към бежанците като цяло.
  • Отношението към различните деца и значението на семейната среда – преобразяването на Флорънс и промяната в поведението на Дъф.
  • Начини за справяне с дълбоко стресиращи ситуации като принудителна раздяла със семейството – Рони и Джими реагират по различен начин, Флорънс се справя по друг, а Дъф – по коренно различен.
  • Семейните връзки и истинският дом – Джими и Рони имат сплотено и подкрепящо семейство, въпреки че майката ги е напуснала. В семейството на Флорънс пък насилието и скандалите са норма, а братята и сестрите не се грижат един за друг.
  • Природата на Уелс впечатлява силно Джими – дайте задача на децата да съберат информация и снимки за Уелс, а най-запалените ангажирайте да сготвят традиционно уелско ястие/сладкиш.

Освен загадката чий е черепът, който Джими намира, в номерацията на страниците също е скрит код. Лесли Пар подканва читателите да го разгадаят и дори им дава малка подсказка в края на книгата.

Книгата е подхпдяща за деца над 10 години. Преводът е на Габриела Кожухарова, а редакцията на Бела Чолакова.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.