Добрич, където на книгите им е добре

Първите дни на април са зад нас и гласуването за награда „Бисерче вълшебно“ е в разгара си. Броени седмици преди да затвори линиите, екипът ни отправя поглед към най-ценния си архив – архива с бисерните разкази и снимки. Тук са всички онези хора, които влюбват децата в книгите; всички онези места, които носят вдъхновение и будят възхищение. Като добричката библиотека „Дора Габе“.

В продължение на месец всяка година денят на библиотекарите от сектори Работа с деца и Книгозаемане започва с номинираните книги. 2023 г. не прави изключение. И този път между 24. февруари и 24. март служителите провеждат ежедневни четения в две детски градини – 23-а ДГ „Звездица” и 8-а ДГ „Бодра смяна”. Освен с книгите за своята възраст, бъдещите читатели успяват да се справят и със заглавия от по-горната възрастова категория. „Развеселени”, „удивени”, „трогнати” – това са само част от епитетите, с които библиотекарите описват децата, докоснали се до книгите. За завършек на хубаво прекараното време заедно, големите подаряват на малките книгоразделители и хартиени бурканчета за рисунки на мили спомени.

 

Освен детските градини, с колективен вот се включват и няколко добрички училища. Библиотеката среща учениците във II В към СУ „Димитър Талев” с авторката Петя Петрова и нейната книга „Невидимият“ (изд. „Израстване“). Когато децата от IV Б към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се запознават с „Момичето, което искаше да спаси книгите“ (изд. „Сиела“), библиотекарите им показват книгохранилището си и разясняват какво се случва с неглижираните издания. Гости на библиотеката са и VI Б клас от ОУ „Христо Ботев“. Младежите с желание споделят впечатленията си от част от номинираните заглавия и изслушват представянето на останалите от списъка.

Освен с деен и всеотдаен колектив, „Дора Габе“ може да се похвали и с обновена база. Тази пролет тя успява да добави над 900 заглавия към фонда си, да ремонтира фоайетата и да ги оборудва с най-новите технологични достижения. Както от отрупаните дървени лавици, така и от интерактивните екрани посетителите безпрепятствено разглеждат бисерните книги, научават повече за тях или получават стимул да ги вземат у дома – което неизменно правят.

Благодарим на добричката библиотека за активната подкрепа, за всекидневните усилия в отглеждането на читатели. И на всички вас, които ще прочетете този текст и предадете доброто нататък.

Снимки на корицата и в статията: екип на „Дора Габе“