Добре дошла, 2017 г.!

Когато изтича старата и идва новата година, всеки възрастен си прави равносметка за нещата, които е успял да постигне през изминалите 365 дни, а и какво иска да му се случи занапред…

Новото начало винаги вдъхва силно желание да успееш там, където не си успял; да прокараш нови пътеки по местата, по които не е стъпвал човешки крак. Така решихме да направим и ние: да направим своята детскокнижна равносметка за 2016 г. и да поканим 2017 г. с пожелания да е още по-богата на книжни събития и страхотни четива.

Януари 2016

Началото на старата година бе динамично за нашия екип – срещнахме Дамян Дамянов и неговата книга за творчество и игра „Нарисувай ми овца“ (изд. „Сиела“), а после организирахме и конкурс с награди. Петима от вас ни разказаха за какво биха „похарчили“ 53 излишни минути от живота си, ако имаха такива. Присъствахме на изложбата с илюстрации на Петър Станимиров от книгата „Валкирия“ (втора част от тетралогията „Рейнско злато“, Елена Павлова, изд. „Кибеа“). Последната седмица от месеца пък посветихме на „вкусните книги“ и готвихме за вас книжни деликатеси от детските готварски книги.

Февруари 2016

Февруари бе феноменален! В четвъртия ден от месеца отбелязахме с шумно парти Нощта на Хари Потър 2016 – магьосници и мъгъли участваха наравно в състезанията по магии и успяха да се снимат с актьора Станислав Яневски, изиграл ролята на Виктор Крум. Водеща на събитието в книжен център „Хеликон – Витоша“ бе Вал Стоева, която се превъплъти в ролята на професор Макгонъгол.

На 9 февруари открихме линиите за гласуване в Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 в компанията на над 200 деца и възрастни от Попово. Това четвърто издание започна с безпрецедентен брой номинирани заглавия в трите възрастови категории, както и в категорията „Иноватори“. Кампанията продължи до април и ни донесе много нови приятелства, весели пътувания и приятни книжни срещи.

Март 2016

Март винаги е празничен за екипа ни! Не само заради Баба Марта и националния празник на България, а заради факта, че сайт Detskiknigi.com стана на 4 години. Прочетете каква равносметка сме си направили тогава и се уверете сами, че сме изпълнили всичките си обещания до последната точка. 🙂

Освен това участвахме в „Младият Пловдив чете“, където проведохме работилници по кампанията „Активните бисерчета“ 2016. Тези занимания продължихме с гостуване в Читалище.то, както и по време на конференцията DigitalKidZ. През март се срещнахме с много участници в „Бисерче вълшебно“ от София, Панчарево, с. Железница и редица столични училища. Повече за тези гостувания прочетете тук.

А една от радостните новини бе и спечелването на едно от десетте отличия на „Vivacom Регионален грант“, организиран от Българския център за нестопанско право и телекома. Одобреният проект бе „Читателска щафета 5: Патилански приключения“, която ще приключи след броени дни. 🙂

Април 2016

Април по традиция е най-детскокнижният месец от годината. На 2 април отбелязваме рождението на Ханс-Кристиан Андерсен, както и Международния ден на детската книга. Ясно е, че ние празнуваме детското четене целогодишно, но тъкмо през април 2016 г. се оказахме „замесени“ в представянето на първия каталог с детски книги от България, подготвен специално за Панаира на детската книга в Болоня. Този каталог занесохме и на нашето вълнуващо пътуване до най-големия форум за детски книги в света, където събрахме стотици впечатления и ги споделихме с вас.

Участвахме в традиционния „Поход на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“; изпратихме над 30 пътуващи сандъчета на обиколка из библиотеките в страната, а в края на месеца затворихме линиите за гласуване в „Бисерче вълшебно“ 2016, отчитайки 4490 детски гласа за любими книги. Книгите, грабнали вниманието на читателите, бяха:

Месецът завършихме с щуро книжно парти в Силистра – градът, който по традиция участва най-активно в нашите кампании. С помощта на библиотекарите от РБ „Партений Павлович“ се срещнахме с над 250 деца и, независимо от проливния дъжд, се забавлявахме чудесно!

Май 2016

Слънчевият май даде началото на стажантската програма на „Аз чета“ и „Детски книги“. Докато търсехме съмишленици, участвахме в изложението „Кариера с кауза“. Отбелязахме 11 май – празник на Св. св. Кирил и Методий и на българските библиотекари. В този ден, за трета поредна година фондация „Детски книги“ получи свое читателско гнездо в европейския проект „Нощ на литературата“ 2016, организиран от Чешкия център в София. Наш специален четец бе певецът Славин Славчев – победител в X-Factor. Той прочете на посетителите в „гнездото“ откъс от „Дракони в порутения замък“ на сър Тери Пратчет.

По случай 24 май ние от фондация „Детски книги“, в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация, предложихме на малките посетители на библиотеките един нетрадиционен начин за отбелязване на празника. На призива ни децата да се включат в творчески работилници под надслов „Камъче си нарисувай“като изрисуват ръчно камъчета с глаголическите букви, откликнаха много малчугани. Вярваме, че чрез работилницата са научили повече и за празника на буквите, и за създателите на азбуката, а и за разликата между кирилица и глаголица.

Май 2016 г. ни донесе още една радост, която обаче трябваше да пазим дълго време в тайна: изпратихме първите номинации на фондация „Детски книги“ за престижната награда „Астрид Линдгрен“. Изборът ни падна върху Юлия Спиридонова и Любен Зидаров – след изпращането на тежките колети с книги и допълнителни материали трябваше да чакаме до ноември, за да разберем дали номинациите им са одобрени от Шведския съвет по изкуствата.

Юни 2016

Смятате, че с юни започва ваканцията? Така си мислите! Това бе един от най-вдъхновяващите месеци за екипа ни, защото успяхме да се срещнем отново с НКВ Лаурентин ван Оранйе – принцеса на Кралство Нидерландия, автор на историите за Мистър Фини и посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността. Тя бе гост на третото издание на инициативата на държавния глава „Чети с мен“, която тази година се проведе в Пловдив. Интервюто с принцеса Лаурентин прочетете тук.

През юни научихме повече и за турнетата на детските писатели, проследявайки пътя на неуморната Весела Фламбурари и нейната Мина. Станахме участници и в тридневния форум на фондация „Америка за България“, в който срещнахме нови приятели и партньори.

Юли 2016

През топлия летен месец нашите стажанти бяха на ход! Мирослава Илиева, Цветомила Димитрова, Ива Иванова – дамите активно се включиха в подготовката на новини и материали за сайт Detskiknigi.com. Хубаво е да видиш ентусиазирани млади хора, които искат да пишат/говорят за книги. С радост се хвалим, че и трите останаха в семейството на „Аз чета“ и Detskiknigi.com след края на стажа.

Август 2016

Макар да изглежда привидно спокоен месец, август кипи от енергия! Докато подготвяхме старта на любимата ни „Читателска щафета“, станахме партньор в инициативата на Orange center „Стани книжар за един ден“ и проведохме работилница за рисувани камъчета по случай първия рожден ден на ЧитАлнЯта. Беше много весело! Благодарим ти, месец август!

Септември 2016

В месеца, в който учениците се завръщат в класните стаи, за нас отново настъпи времето за активна работа. Нямаше как да не отбележим подобаващо 100-годишнината от рождението на любимия Роалд Дал. В негова чест четохме, писахме, готвихме и дори организирахме 2 конкурса – „Измислих нова дума“ и „Рецепта за най-чуден сън“. Подготвихме и няколко теста за проверка на знанията на най-запалените почитатели на писателя. Ако не сте ги пробвали, вижте тук.

През септември проследихме и първите работни дни на младшите книжари на Orange Center. Думата, с която можем да опишем преживяванията, е ВДЪХНОВЯВАЩИ!

На 26 септември поставихме началото на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“. Вдъхновени от патиланците на Ран Босилек, ние поканихме малчуганите от 6 до 13 г. да се срещнат със съвременните пакостници като Ужасния Хенри, Майлс и Найлс, Макси и Малкия Никола. Резултатите са впечатляващи и продължават да ни радват. Всичко за кампанията ще откриете в сайта shtafeta.detskiknigi.com.

Октомври 2016

Октомври бе месецът на добрите новини! На родна почва се проведе посещението на българския детски писател Никола Райков в населените места, където бяхме отличили най-изобретателните отбори в посланическата ни кампания „Активните бисерчета“ 2016. Крън, Попово, Шумен, Кърджали и Панагюрище бяха петте града, в които писателят се срещна с четящите деца. Емоциите от срещите ни накараха да си мечтаем, че и през 2017 г. ще проведем кампания за активни бисерчета.

През октомври взехме участие и в Пета конференция за насърчаване на четенето, организирана от Център за развитие на човешките ресурси. Вал Стоева разказа пред присъстващите над 100 учители и библиотекари за значимостта на четенето от самото раждане и им представи своя проект „Експериментът“. А Лора Филипова, изпълнителният директор на фондация „Детски книги“, бе номинирана в наградата „Жена на годината“ 2016 на сп. Grazia в категория „Общество“.

Новините от чужбина също бяха повече от радостни. По време на Панаира на книгата във Франкфурт бяха обявени три номинации: на Юлия Спиридонова и Любен Зидаров в Наградата „Астрид Линдгрен“ 2017 и на книгата „Весел, гъделичкащ смях“ от Маргарит Минков (изд. „Жанет-45“) за престижния каталог White Ravens 2016, подготвян от International Youth Library, Мюнхен. Щастливи сме, че фондация „Детски книги“ има пръст в успехите на творците и книгите – като номиниращ орган за България и като организация, която изпраща изданията на българските творци до библиотеката в немския град.

Ноември 2016

По случай 1 ноември, Ден на будителите, започнахме нов проект, в който силно вярваме: изграждането на библиотека от нов тип в детската градина. Подтикна ни наблюдението, че в училище е твърде късно да възпитаваме у децата любов към книгата. Проектът стартира с около 200 тома модерна детска литература и в следващите 5 години, в които ще се развива, се надяваме книгите да помогнат за още по-пълноценното развитие на децата от 29 ДГ „Слънце“, София.

По време на годишната конференция на фондация „Глобални библиотеки – България“ Вал Стоева бе панелист в групата за ранно детско развитие и разказа повече за възможностите на библиотеките да си сътрудничат с неправителствените организации при насърчаване на четенето.

В края на ноември 2016 г. започна и конкурсът „Патилански комикс“ – част от „Читателска щафета“. Всичко за историята и ролята на комиксите при насърчаване на четенето, както и интервюта с няколко от най-добрите родни автори на комикси, прочетете тук.

Декември 2016

Последният месец от старата година ни убеди, че здравата работа си струва! Получихме толкова много формуляри в „Читателска щафета“, че не успяваме да ги обработим бързо. Освен това проведохме и традиционните коледни дни, в които разказваме за традициите и обичаите, както и за тематичните книги, свързани със светлия празник. Интересът към кампанията расте с всяка изминала година и се радваме, че можем да бъдем полезни на малки и големи.

Завършихме 2016 г. с изпращането на няколко пътуващи сандъчета с книги от „Бисерче вълшебно“ 2017 до училища и библиотеки в страната. Да, точно така! Вече са известни част от номинираните заглавия в предстоящото пето издание на наградата – следете за новини тук.

След всички тези чудесни новини, можем да кажем само едно:

Благодарим ти, 2016 г.!

и

Добре дошла, 2017 г.!

Очакваме те с радост и нетърпение! 

Пожелаваме ти да бъдеш още по-богата на детскокнижни събития, да ни срещаш с четящи деца и вдъхновени родители, учители, библиотекари.

Не ни жали – ние обичаме да работим, защото за нас работата е сбъдване на мечти.

Донеси ни нови приятелства, страхотни книги за четене и ни покажи децата, които още не са попаднали на подходящата за тях книга – вярваме, че заедно ще им покажем магията на четенето!

С обич: Екип на фондация и сайт „Детски книги“