До Китай с Марко Поло

В края на миналата учебна година приключи „Читателска щафета 2: детективи с машина на времето“, в която четохме книгите на немския автор Фабиан Ленк и се разхождахме заедно с Ким, Леон, Юлиан и Кия назад в историята. Приключенията на децата в Древен Рим, Гърция, Египет и къде ли още не, заплетени със хиляди загадки и опасности, вълнуваха съзнанието на младите детективи в България, а много от тях успяха да се сдобият и със специалните ни щафетнически значки.

След края на кампанията, изд. ФЮТ пусна на пазара последните две книги от поредицата. За клопката в Тевтонската гора ви разказахме по-рано, а сега остава да сложим края на историята за трите смели деца и тяхната египетска котка с последната книга – „Марко Поло и тайният заговор“.

Марко Поло е венецианец, известен със странстванията си по света. В продължение на 24 години, видният пътешественик обикаля света и служи като съветник на Кубилай хан в Китай, а когато се завръща в родната си Венеция, той описва чудесата, които вижда в далечните страни. Много учени обаче се съмняват дали Марко Поло наистина е бил при Кубилай хан, внукът на Чингис хан. Точно тук приятелите ни детективи решават да се намесят, като предприемат пътешествие до Канбалик – столицата на Кубилай хан. Тяхното пътуване назад във времето е опасно, но напълно възможно с помощта на Темпус.

Децата и тяхната котка попадат по следите на Марко Поло, баща му, чичо му и двама свещеници, отправили се дружно към ханската столица. За нещастие, някой усилено се опитва да осуети пристигането на групата в Канбалик. Нападението на разбойници и отвличането на единия монах са само част от неприятностите, които сполетяват пътешествениците. Тайнствени заговорници дебнат да навредят на чужденците в ханския двор, независимо от протекциите, с които ги е дарил самият Кубилай хан.

Има ли някаква връзка между нещастията и християнската религия? Кой стои зад всичко? Именно това трябва да разберат младите детективи. Напрегнатото разследване и този път изправя децата пред сериозни опасности, а дали ще се завърнат в Зибентан, един Господ знае!

Ако сте пропуснали някоя от книгите за детективите в поредицата, вижте ревюто за нея тук.

Автор: Вал Стоева

[club]