Дядо Коледа и магическият барабан

Финландецът Маури Кунас вече е познат на българските деца със своите истории за джуджета, викинги и козел-сомнамбул. След „Дванайсет дара за Дядо Коледа“ изд. „Дамян Яков“ пуска на пазара нова книга за добрия старец – „Дядо Коледа и магическият барабан“. Свежата и забавна история, измислена и нарисувана от Кунас, ще се хареса и на малчуганите, и на техните родители.

Коледа наближава и в коледното селце кипи трескава подготовка: писмата с желания се проверяват, подаръците се подготвят, а Дядо Коледа се бори с лоша настинка. Когато обработват последния чувал с писма, джуджетата откриват странно послание – рисунка с подпис „Лапе“.

Дядо Коледа изпада в недоумение и разпитва своите майстори, но всеки от тях има различно предположение и следователно, различна идея за подарък за хлапето: самолети, шантави плюшени играчки, странни музикални инструменти… Докато търсят отговор, Дядо Коледа и джуджетата чуват странен звук:

ТАМ! ТАМ! ТАМ! ТАМ!

Всеки път, щом се разнесе необичайният звук, Дядо Коледа е сполетян от нещастие – развилнели се играчки, развалена машина за шоколадови фигурки, счупени музикални инструменти. А и добрият старец е повален от жестока настинка. Малките джуджета Виле и Нора решават да разследват случая и забелязват странна сянка, която се оказва… шаман с магически барабан.

Той е отговорен и за черния пипер в сладките, и за скриването на Северното сияние в буркан, както и за останалите беди. Дядо Коледа се впуска в шеметно препускане, за да разбере защо лапландският магьосник му има зъб. Преследването е епично, а финалът – трогателен и вълшебен, както подобава на истинска коледна история!

Вероятно заради близостта на Финландия до Северния полюс, Маури Кунас знае добре как се правят забавни коледни истории. Освен чудесната история, илюстрациите са абсолютно фантастични – с много детайли, оцветени от съпругата на Маури – Таря Кунас. Когато прочетете книгата, вероятно ще се върнете да разглеждате илюстрациите или пък ще спирате на всяка страница, за да откривате нови и нови детайли, които са убягнали от окото ви.

Бонус са биографичните справки за всички герои, както и впечатляващата карта на коледното селце. С тяхна помощ можете да съчините сами с детето си коледни истории, да ги запишете и да предложите на малкия читател/слушател да ги илюстрира, а после – да ги изпратите на Дядо Коледа. (И да се надявате, че няма да ги получи след 50 години!)

Преводът на „Дядо Коледа и магическият барабан“ по традиция е поверен на Росица Цветанова. Книгата излиза с логото на изд. „Дамян Яков“.

Не пропускайте и другите книги на Маури Кунас:

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.