Digital KidZ – какво научихме за децата и технологиите

На 1 ноември 2014 г. в хотел „Земята и хората“ се проведе първата по рода си конференция за децата и новите технологии Digital KidZ. Богатата програма от лекции беше разделена в 2 зали – бизнес и родители/обучители, а присъстващите деца можеха да избират между забавления в залата за танци, сглобяване на роботи с Robopartans и програмиране без компютър със специалистите от Hackidemia.

След официалното откриване на конференцията от Ивелина Атанасова – собственик на Newtrend Media и организатор на събитието, екипът на „Детски книги“ избра залата с лекции, насочени към децата, новите технологии и образованието. Първата презентация бе на тема „Мамо, върни ми телефона“ с лектор Жюстин Томс. Тя акцентира върху няколко неща, които често родителите отбелязват като притеснителни: „страшните аспекти“ на интернет и обсебването на децата от техниката.

„Ние забравяме, че трябва да учим и подкрепяме децата, докато се научат добре да се справят в интернет. Интернет не е по-страшен от улицата.“ – Жюстин Томс

Възможно ли е децата да стоят на компютъра само по един час? Както стана ясно на присъстващите в залата, отговорът е положителен, а Жюстин сподели няколко много полезни и лично изпробвани съвета за по-добро справяне с разумното включване на технологиите в живота на децата. Сред най-любимите ни споделени правила попадат следните: „Въвличайте ги в ежедневните задачи“ и „Вкарайте бабите в играта“. Лекцията бе последвана от кратка дискусия как да възпитаме децата не само като консуматори, а да им покажем и чара на това да създават неща.

Следващите лектори – Силвия Йорданова и Димитър Караманчев – представиха накратко съответно как да използваме за обучение сугестопедията при деца под и над 10 години и метачетенето. Сугестопедичните методи, въведени от проф. д-р Георги Лозанов, позволяват на индивидите да възприемат много по-голям обем от информация, да четат много по-бързо и да отключват резервите на мозъка.

„Използвай мозъка си и следвай сърцето си – това е сугестопедията“ – из видео с проф. д-р Георги Лозанов

В своята лекция „Сугестопедия за деца до 10 години“ Силвия Йорданова разкри как може да се преподава на децата чрез тези интересни методи. Проведените игри повишиха настроението на присъстващите, а техниките за концентрация провокираха всички възрастни да ги изпробват.

„Въображението е част от нашия свят. Трябва като родители да подхранваме детското любопитство, да отговаряме до безкрай на въпроса „Защо?“, да предлагаме красота, да търсим нови начини за поднасяне на информацията и да прилагаме различни подходи.“ – Силвия Йорданова

В презентацията си „Сугестопедия за тийнейджъри“ пък Димитър Караманчев разказа за ASK – модела: 70% Attitude (отношение), 20% Skill (умение) и 10% Knowledge (знание). Той разкри на присъстващите тайните на формулата за навик и на златната пропорция. Загатна как с помощта на фоточетенето и резервологията могат да се четат огромни обеми от литература и то с много по-добро усвояване на информацията. В заключение Караманчев предложи на присъстващите в пълната зала да изпробват своите умения в скорост на четене и възприемане на информацията посредством игра. 

В последвалата дискусия за образованието и технологиите участници бяха Светлин Наков от Софтуерния университет, Светлозар Петров – управител на JobTiger и доц. д-р Галина Момчева от Варненския свободен университет. В изключително интересен разговор с модератор Ана Динкова всички те се обединиха около тезата, че трябва да има обща дефиниция за успех в обществото, по-активен диалог между него и бизнеса, който да задава очаквания към образованието, както и нуждата от децентрализация в образованието, за да може да се отговори по-адекватно на нуждите на бизнеса в региона.

„Трябва да учим децата да се оправят в живота“ – Светлин Наков, Софтуерен университет

Росен Бъчваров – говорител на НАП – представи по изключително атрактивен начин образователния проект на приходната агенция „Влез в час с данъците!“. За двете години изпълнение на проекта до момента 100-те лектора (специално обучени служители на НАП) са обхванали 47 000 ученици от средното образование в 98 училища на 28-те областни града. През изминалата година проектът се е осъществил в сътрудничество с „Глобални библиотеки“, а това партньорство ще продължи и през 2015 г., давайки достъп до програмата и на учениците от по-малките населени места.

Характерно за проекта е, че се възползва активно от технологиите, за да достигне и привлече целевата си група. Например, създадена е фейсбук-страница на проекта, организиран е конкурс за данъчно творчество в различни формати (аудио, видео и т.н.), а наградите са технологични джаджи като е-четец, таблет и смартфони. Присъстващите в залата дори чуха рап-парчето, композирано специално за кампанията и изпълнено от Део, а Росен Бъчваров „издаде“, че през 2015 г. посланици на кампанията ще бъдат младежите от Революция Z.

Гергана Павлова и Пламен Петров от Екуинокс Партнърс проведоха една забавна и интерактивна лекция за това как да подобрим комуникацията с децата у дома и в училище. Присъстващите бяха разделени в 3 „племена“ – на децата, на родителите и на учителите от новото време и бяха подтикнати да отговорят на важни за комуникацията въпроси. Играта даде възможност на всяка група да изясни собствените си желания и очаквания от комуникацията с другите 2 племена и да „види“ техните желания и очаквания.

Последните две лекции бяха „Защо е важно да научим децата да програмират?“ с доц. д-р Галина Момчева от ВСУ и „Кой пази децата ни в интернет?“ с Георги Апостолов от Safenet. За програмирането със Scratch и възможностите за създаване на интерактивни приказки, басни и дори приложения, ще откриете повече тук. Безопасният интернет пък е много важен и всеки  трябва да знае, че има БЛОБ – Българска линия за онлайн безопасност.

Децата в екипа на Detskiknigi.com се забавляваха активно в залата за млади творци и блясъкът в очите им затвърди нашите впечатления от конференцията Digital KidZ – че е безкрайно необходима и изключително полезна. А от достоверен източник научихме, че второто издание предстои догодина!

Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии със зона за игри, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”, да открои новите бизнес възможности и да насърчи по-доброто образование и комуникация с децата на новото време. Digital KidZ поставя фокус върху тенденциите и общодостъпните технологии в домовете и ежедневието ни. 

Организатор е NewTrend: Media | Marketing | Event в партньорство със Superhosting.bg, Ubisoft, Interimage, pCloud, Helen Doron, Robopartans, OLX.bg, Hackidemia, Fun Day, Сирма Медия, Loyal School, Communication Academy, Kafemania, Foodpanda,  и с медийното партньорство на „Аз чета“, „Детски книги“ и други.