Девета „Лятна читалня на открито в Пловдив“ от 1 до 3 юли

За девети път в Пловдив ще се проведе „Лятна читалня на открито“. От 1 до 3 юли 2021 г., от 10:00 до 12:00 часа са предвидени разнообразни занимания – четения, рисуване, работилници, срещи.

„Наше любимо място са Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Дървените амфитеатрални стълбички са под огромен чинар. Чудесно кътче, позиционирано между двете сгради на НБ „Иван Вазов“. Ако завали, ще се приютим в Детски отдел (ул. „Авксентий Велешки“ 15).

Там ще ви очакват и най-новите книги, които да прочетете през ваканцията или да оцените като компетентно детско жури в Националната награда „Бисерче вълшебно“, споделя организаторът Мария Петрова.

По време на Лятната читалня ще има награда от магазини „Барт“ за всяко дете, дръзнало да почете два часа – в парка, до прохладата на фонтаните и под сянката на чинара, не само с приятели, а заедно с доброволци, библиотекари, родители, учители.

На 1 юли от 11 часа специален гост ще бъде поетесата и преводач Мария Донева. На срещата ще бъдат обсъдени героите в стиховете й, както и работата й по превода на някои от книгите на Джулия Доналдсън на български.

На 2 юли от 11 часа специален гост ще бъде писателката, преводач и издател Зорница Христова, която ще проведе изненадваща творческа работилница на тема „Вкусът към живота в древността“.

На 3 юли пък Пловдив ще се включи за единадесети път в инициативата Световен ден на рисуването – Drawing Day България, да рисуваме заедно! Маратонът за създаване на творби на открито ще приключи с импровизирана изложба на тема „Промяната“.

От 12:30 ч. Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика” и Петър Зехтински – директор дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Община Пловдив, ще връчат награди на всички участници.
„Това е ден, в който рисуваме всички заедно – професионалисти и любители, хора от различни националности, култури, етноси, но обединени от любовта си към изобразителното изкуство и творческото общуване; в който можеш да покажеш на другите, че вярваш в уменията си да създаваш красота, да споделяш и да се чувстваш свободен, а това дава надежда за по-добро бъдеще.
За Пловдив това вече е традиция, защото започнахме инициативата тук, а към нас се присъединиха десетки групи в другите градове. Сега времето е различно и се налага да организираме празника по нов начин.“, допълва Мария Петрова.
Входът за Световния ден на рисуването в свободен, а материалите са осигурени.
За повече информация можете да се обръщате към Мария Петрова, 0899215229, mimiopal2005@abv.bg – координатор на ЦРД към НБ „Иван Вазов“ и член на СНЦ „Писалка и перо“.

„Лятна читалня на открито в Пловдив“ отново се провежда като част от програмата на „Младия Пловдив чете“ и с подкрепата на „Лео клуб – Пловдив“ и „Лайънс клуб – Филипополис“, приятели на Център за работа с доброволци, Детски отдел на НБ „Иван Вазов“ и СНЦ „Писалка и перо“.