Детските книжни годишнини през 2017-а година

По традиция, в края на годината ще хвърлим поглед към значимите юбилеи и годишнини, свързани с най-популярните детски книги и техните автори, очакващи ни през новата 2017-а година. Надяваме се с информацията по-долу отново да провокираме у Вас множество идеи за събития, вдъхновени от любимите на много поколения творци и произведения.

Ще започнем с годишнините от рождението и кончината на българските творци за деца. На първо място ще отбележим 190-годишнината на родоначалника на детската ни литература  П. Р. Славейков. 2017-а е юбилейна и за Елин Пелин (140 г. от рождението му), Йордан Стубел (120 г. от раждането му и 65 г. от смъртта му), Асен Разцветников (120 г. от рождението му), Емилиян Станев (110 г. от раждането му), Младен Исаев (110 г. от рождението му), Георги Райчев (135 г. от раждането, 70 г. от смъртта), Светослав Минков (115 г. от рождението му). Годишнини от кончината си имат Ангел Каралийчев (45 г.), Асен Босев (20 г.) и Лъчезар Станчев (25 г.).

И понеже много си обичаме съвременните ни писатели за деца, не може да пропуснем и техните лични празници. Най-голям повод за празнуване имат Весела Фламбурари и Мая Дългъчева, които стават на 5 по 10 (т.е. изживяват по пет тийнейджърски години и им пожелаваме многократно да ги умножават). Те са следвани от Юлия Спиридонова – Юлка, която им отстъпва с една петилетка и от Петя Кокудева, изоставаща с три пъти по пет. Своя 85-годишен юбилей пък през новата година ще отбележи Марко Ганчев.

Сега ще надникнем и към годишнините в световната литература за деца. Започваме с Астрид Линдгрен, която през 2017-а  щеше да навърши 110 г., но за съжаление поводът съвпада с 15-годишнината от смъртта й. Годишнини, свързани с рождението им, имат и Алън Милн (135 г.), Корней Чуковски (135 г.), Йохана Спири (190 г.), Емилио Салгари (155 г.), Джонатан Суифт (350 г.), Вилхелм Буш (185 г.). През 2017 г. се навършват 215 г. от рождението и 190 г. от смъртта на Вилхелм Хауф. Ако е суеверен, през тази година рожден ден няма да празнува Джон Грийн, тъй като любимецът на тийнейджърите трябва да навърши 40 г.

А ето и някои от популярните издания, които ще „празнуват” през 2017-а година. Тя ще е юбилейна за две от любимите ни книги на Туве Янсон„Невидимото дете”, което става на 55 г. и „Омагьосана зима” – на 60 г. Повод да празнуват имат и почитателите на „Малкият мъж и малката мис” (Ерих Кестнер), ставащи на 50. „ГДВ” пък на другия ни любимец Роалд Дал става на 35 г. Сред българските произведения за деца с юбилейни годишнини не бива да пропускаме „Приказки на щурчето” (Константин Константинов), които стават на 90 г. Едни от най-популярните приказки на всички времена – тези на Братя Грим, издадени за пръв път през 1812 г. под името „Детски и семейни приказки”, навършват 205 г.

Автор: Катя Кирилова