„Детски книги“ с читателски гнезда в София и Пловдив в Нощ на литературата 2019

Фондация „Детски книги“ ще има читателски гнезда в София и Пловдив по време на осмото издание на Нощ на литературата. На 15 май 2019 година, в двете гнезда ще бъде четен откъс от книгата „Мая, кралицата на Голямата река“ (изд. ЕМАС) на детската писателка Ева Ибътсън.

В София четец ще бъде телевизионната водеща Анна Ангелова. Тя ще чете във вътрешния таен двор на книжарница Colibri (ул. „Иван Вазов“ 36). Съвместното гнездо на фондация „Детски книги“ и „Пловдив чете“ ще бъде в Ръкоделницата в кв. “Капана”, Пловдив (ул. “Георги Бенковски” 19), а четец ще е влогърката Стефани Петкова-Стефи.

Международното събитие Нощ на литературата се провежда за осми път в България и ще е в познатия формат – на всеки половин час от 18:00 до 22:0 часа любителите на словото ще могат да чуят откъси от австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, финска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, словашка или чешка поезия и проза в определените читателски гнезда. В ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, учени и др.

В София ще се чете в 19 читателски гнезда, разположени в сърцето на столицата. Освен в столицата Нощ на литературата 2019 ще се проведе и в още 10 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Повече информация за гнездата, откъсите и четците, можете да намерите на новия български сайт на инициативата www.noshtnaliteraturata.com.

В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.