Детски книги, номинирани за награда „Перото“ 2023

Ясен е дългият списък за наградите „Перото“, присъждани от Националния център за книгата и едноименния литературен клуб в НДК. Тази година журито излъчи по 6 автора и преводача в категориите „Детска литература“, „Дебют“, „Поезия“ и „Проза“. Половината от тях ще бъдат селектирани за краткия списък, а имената на отличените ще бъдат обявени на церемония в началото на ноември. Ето между кои детски заглавия ще трябва да избира комисията в следващата седмица:

„Коледният случай на детектива Филип“, изд. „Ентусиаст“

Виртуозният тандем Сотир и Пенко Гелеви присъства с най-новата си книга. Имайки предвид предходните общи проекти на братя Гелеви – „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“, „Приспивни песни за феи и чудовища“комиксите за Илийчо и Август – не можем да очакваме по-малко от най-доброто.

„Приказка за Малчо и майка му, която се побираше в джобчето му“, изд. „Фют“

Както в „Слончето, което искаше да лети“, така и тук Лиляна Дворянова играе две роли – на автор и на илюстратор. Макар и много различна от Слончето като послания и визия, книгата за Малчо отново очарова с неподражаемия стил и оригиналните идеи на своята създателка.

„Мишките отиват на опера“, изд. „Жанет 45“ 

Първата българска детска книга за операта идва с изящните стихове на Мария Донева и не по-малко въздействащите илюстрации на Кирил Златков. Изданието се появи в челната тройка на награда „Бисерче вълшебно“ 2023 (за читатели между 8 и 10 години), а поместеният в него правилник за поведение в операта бе представен неколкократно на сцена.

„Шарени сапунени балони“, изд. „Жанет 45“

Вълнуващ дебют в детската литература за Иванка Могилска, която познаваме като автор на книги за възрастни. С помощта на вродения си усет към малките чудеса и с нежните рисунки на Елена Василева Могилска е сътворила колекция от образи, които трогват и радват.

„Вдън прогледния мрак. Сказание за нощни птици“, изд. „Жанет 45“ 

Десетилетия след първото издание сказанието на Виктор Самуилов се завръща в нова премяна. Все така актуална и още по-впечатляваща на вид (благодарение на Невена Ангелова), книгата е готова да покори още много сърца. Преоткрийте я оттук.

„Ножицата“, изд. „Сиела“

„Ножицата“ е мащабен проект на писателката Юлия Спиридонова и художника Дамян Дамянов. Тя е обстоен и увлекателен разказ за предци и наследници, времена и превъплъщения, смелост, изобретателност и творчество. Прочетете повече в отзива на „Детски книги“.

Краткият списък за наградата на „Перото“ ще бъде обявен на 25. октомври. Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 2. ноември, когато ще бъде присъдена и Голямата награда за цялостен принос. Пълният списък с номинации в четирите категории ще намерите в сайта на Националния дворец на културата.