Детски игри и творчество с българските букви за рождения ден на ЧитАлнЯта

Десетки малчугани се включиха в детската работилница за рисувани камъчета „Камъче си нарисувай“ по случай първия рожден ден на ЧитАлнЯта. В неделния следобед пространството около ЧитАлнЯта се превърна в творческа зона, в която екипът на фондация „Детски книги“ запозна децата с интересни факти за глаголицата и кирилицата. С много ентузиазъм малки и големи деца изписваха върху камъче буквите си на глаголица, а по-големите се включиха и в рисуването на инициални букви.

Запленени от красивите и тайнствени глаголически букви, любопитковците се разделиха на екипи, които си разменяха кодирани на глаголица съобщения. За наша радост, мнозина от участниците се осмелиха да приемат предизвикателството ни да разбият тайния код и да прочетат скритото съобщение.

Безценни помощници в подготовката на работилницата се оказаха книгите „Ваканция в Средните векове или до Средец и назад“ (изд. „Точица“), „Моята първа книга за Кирил и Методий“ и луксозната енциклопедия „Моята първа книга за България“ (изд. „ПАН“), както и детективските активни карти „50 супер секретни кода“ на изд. „Клевър бук“.

Събитията за годишнината на ЧитАлнЯта продължават и тази седмица. В събота, 27 август, от 17 часа можете да се отдадете на истинско книжно забавление с новото издание на градската литературна игра на сайта „Аз чета“„Изгуби се в литературна София“.

Подробна информация за всички събития можете да намерите на сайта www.chitalnyata.bg, както и на фейсбук страницата на Сдружение за градски читални. Всички инициативи се осъществяват с подкрепата на VIVACOM и в партньорство с ОП „Туризъм“, фондация „Детски книги“, сайта „Аз чета“, „Актьори срещу поети“ и 4shots.