Детската литература на Пловдив чете 2018

Официалното откриване на Пловдив чете 2018 е утре от 20 часа в Античния театър, но събитията от фестивалната програма започнаха още от неделя. Екипът ни подбра събитията, свързани с детската литература или подходящи за деца, които ви препоръчваме да посетите:

11 юни (понеделник)

21.00 – Coffеe and gallery CU29  (Kaпана, ул. „Хр. Дюкмеджиев“ 24)
Прожекция на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“ (2014)

12 юни (вторник)

18.00 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)
Откриване на Алея на книгата 2018 и изложбата „Радост, тъга и надежда – илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков

Връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

18.30 – Club FARGO (ул. „Гладстон“ 1, в Lucky-Дом на киното)
Среща с най-успелия български художник аниматор в Холивуд, дясната ръка на Земекис –             Владимир Тодоров, и представяне на книгата му „Архипелаг Ню Йорк“ (Издателство „Лексикон“) – приключенско постапокалиптично четиво за малки и големи.

13 юни (сряда)

18.30 –  Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)
Национален алианс за работа с доброволци ще разкаже за „Младите в действие“: социалните проекти и програмата за обучение на доброволците от НАРД
С участието на Вера Михайлова, доброволци от НАРД и участници от ПГЕЕ, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“.

14 юни (четвъртък)

11.00 – Народна библиотека „Иван Вазов“ (конферентна зала)
Среща на библиотекари и издатели. Специален гост Виктор Самуилов.
Какво е УБС -Училищен библиотечен съвет. Участват ЕГ „Иван Вазов“ , ЕГ „Пловдив“ и ПХГ „Св. Св „Кирил и Методий“.

17.30 –   Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)
Среща на най-малките с Петя Александрова и книжката й „Как да порасна“ и Георги Цонев и неговата „Приказки за малини и други бодливи неща“. Ще има гатанки и награда за всеки правилен отговор.

15 юни (петък)

17.30  –  Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)
Издателство „Клевър бук“ заедно с децата ще обсъжда интересни факти за животните и човешкото тяло, науката и космоса. Ще говорят за велики български владетели, за забележителната природа и история на България. Ще има гатанки и игри.

16 юни (събота)

11.00 Конферентната зала на НБ “Иван Вазов” – Пловдив (ул. “Авксентий Велешки” 17)
Трета среща на форум “Бебеландия в библиотеката”, а темата е „Картинните книги – ключ за формиране на бъдещи читатели“.
Срещата е подходяща за родители на малки деца, учители в детски градини и детски центрове, библиотекари и специалисти, работещи с малки деца. Входът е свободен, но изисква предварителна регистрация в Eventbrite с цел запазване на място.

17.30 – Литературен кът • Пловдив чете • (Алея на книгата)
Сладоледен дебат със Зорница Христова по книжката за деца „Сладоледена реторика“ на издателство „Точица“.

За какво служат реториката, логиката и литературата? Ами например… за да си издействаш сладолед. Как се случва? Ще разбереш, ако участваш.

Пълната програма на фестивала можете да видите тук. Входът за всички събития е безплатен.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2018 се организира от издателство „Жанет 45“ (домакин) в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Асоциация „Българска книга“. Фестивалът е част от Културния календар на град Пловдив за 2018 година.

Фестивалът се провежда с финансовата и материална подкрепа на: Община Пловдив, Културен център „Тракaрт“, Парк-хотел „Санкт Петербург“,  хотел „Лайпциг“, хотел „Одеон“, „Новиз хотел“, Програмиста, Вила Винифера, Козметична компания „РОЗА ИМПЕКС“.

ПАРТНЬОРИ:

Фондация „Пловдив 2019“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Драматичен театър – Пловдив, Културен център „Тракарт“, Културен център „Радио Пловдив“, книжарница „Хермес“, artnewscafé, галерия U P.A.R.K., клуб „Петното на Роршах“, Bee BopCafé, Club FARGO,Vintage House, клуб Пощата, бар Craft, PLOVEDIV gallery, Coffee and gallery Cu29, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Дружество на писателите – Пловдив, ВУАРР, Национален алианс за работа с доброволци – НАРД, Младежки център Пловдив, Център за работа с деца към НБ „Иван Вазов“, Лео клуб – Пловдив, Общински детски комплекс – Пловдив, СНЦ „Писалка и перо“, пловдивските читалища и училища.

Със специалното съдействие на: НЧ „Алеко Константинов“, НЧ „Георги Търнев-1900 г.“, НЧ „Христо Г. Данов“, НЧ „Шалом Алейхем-1945г.“.

В рамките на ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2018 се провежда АЛЕЯ НА КНИГАТА ПЛОВДИВ 2018, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Община Пловдив.