Детската литература като спасение

Ние от „Детски книги“ винаги сме вярвали, че във време на дезориентация, тревога и несигурност книгата може да бъде убежище. Едно по-различно (по-уредено, по-безопасно, по-гостоприемно) място, където да се приютим, да превържем раните си и да се свържем един с друг. Събитията от последните дни ни показаха, че не само ние мислим по този начин.

Украинското издателство „Старият лъв” (“Видавництво Старого Лева”) обяви, че осигурява безплатен достъп до близо 30 детски електронни книги от своя каталог. Подробности на английски и украински и списък с предоставените заглавия можете да откриете ето тук. В допълнение на това екипът на издателството провежда дискусии с писатели, готови да споделят своята гледна точка за настоящата ситуация и да предложат разумност и утеха.

Как да се включим?

Като разгласим новината за щедрия жест сред хората, които се нуждаят от подкрепа и онези, които им помагат да стъпят отново на крака;

Като закупим част от книгите, предлагани от „Стария лъв” (опцията за международна доставка важи и към днешна дата).

Добрите примери за солидарност чрез детската книга не липсват и в България. Част от заглавията на издателството „Черни овце” (Дитяче арт-видавництво „Чорні вівці“) ще излязат в България с помощта на Fox Book Cafe. След като предостави безвъзмездно файловете им за печат, собственичката на украинското издателство Христя Венгринюк даде разрешението си книгите да бъдат прочетени за подкаста „Лисиците четат“. Епизодите, благодарение на които украинските деца слушат любими книги на майчиния си език, се множат непрестанно, а приятният глас в слушалките принадлежи на дългогодишния университетски преподавател Оля Сорока.

Освен по горепосочените начини, всеки от нас може да бъде полезен и чрез даряването на книги на бежанските семейства, настанени в България (препоръчително на украински, както и картинни книги или книги за оцветяване). Разказахме ви и за книгата „Войната, която промени Рондо”, поръчката на която ще осигури средства за хората в беда.

Умението да бъдеш съпричастен е умение, възпитавано от най-ранна възраст. Помагащите родители ще имат деца, намиращи акта на милосърдие за също толкова естествен. И книгите ще продължат да се разселват по света, превръщайки се в пристан и подслон.