„Детска академия за добри обноски“ – съвременен и нужен наръчник за деца

В днешното общество, доминирано от социалните мрежи и технологиите, добрите обноски и умението да общуваме се превръщат в отличителен белег за интелигентност. Всеки понякога се изкушава да критикува другите, но неспортсменското поведение, липсата на елементарни маниери и неспазването на правилата за поведение на обществено място полека-лека разрушават цивилизационния напредък, който човечеството е извървяло и ни връщат по-близо до животните.

Всеки родител се стреми да предаде на детето си „вълшебните думички“ и да го научи на добри обноски. Факт е, че в училищна възраст децата са по-склонни да послушат друг. Ситуациите, в които изпадат днешните малчугани, често са и много по-различни от преживяванията на родителите, което налага и спазването на нови норми. Запознати ли сме с всички порядки? Как да ги предадем на децата си най-лесно, точно и приятно?

В помощ на родителите се появява практическият наръчник „Детска академия за добри обноски“ на експерта по социален етикет Невена Басарова (изд. „Софтпрес“). Книгата запознава децата с основите на доброто поведение, помага им да намерят съвет за различни ситуации и ги учи дори да разпознават своите емоции, за да се научат да реагират правилно.

Наръчникът е разделен по теми, като първите няколко запознават читателя със значението на добрите обноски. Специално внимание се обръща на факта, че маниерите не са от вчера, а сравнението с рицарите вероятно ще допадне на много от момчетата.

Други теми в книгата обясняват кратко, ясно и на разбираем език:

  • как да се държим при запознанство и да водим разговор
  • как да говорим с различните типове събеседници
  • какво включва добрият външен вид и кои тоалети са подходящи за различните случаи
  • какво е правилното поведение при хранене и дори как се хапват трудни за ядене храни като спагети и суши
  • защо кавалерството не е изчезнал вид
  • личното време и мобилното общуване
  • културните маниери на специални събития

Невена Басарова е създала истински справочник за децата, чрез който да разберат по приятен начин, че добрите обноски са признак за интелигентност. С изключително внимание както към сферата на етикета, така и към децата, тя предлага ясни и точни решения за редица ситуации, в които може да изпадне съвременният човек. Дори правилата за ползване на лифт при карането на ски, обноските в самолет или почивката на плажа и почистването след това са намерили своето място в изданието.

За да бъде поднесена информацията по интересен начин, от изд. „Софтпрес“ са заложили и на илюстрациите на Стелияна Донева. Тя е „оживила“ героите Невена, Алекс и Криси, които на места водят диалози помежду си и подпомагат изясняването на опорните точки при спазването на етикет.

Практическият наръчник „Детска академия за добри обноски“ на Невена Басарова (изд. „Софтпрес“) е идеалната настолна книга на всеки читател от 7 до 12 г. Тя е безценен помощник и за родителите, които търсят начин да обяснят на децата си съвременните (и не чак толкова) норми на добро поведение, важни за пълноценното общуване и участие в обществото.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.