Детето между книжарницата и библиотеката

Един от най-ценните подаръци, които можете да направите на детето си за 1. юни, е да му покажете света на книгите. Какво да изберете обаче – книжарница или библиотека? Ето какво сподели Краси Проданов по темата.

В книжарницата

Книжарницата дава възможност детето да се почувства самостоятелно. Позволете му да избере само своята книга и ще видите, че то ще се заеме със задачата усърдно и от сърце. А вие наблюдавайте как тръгва на едно от най-важните си пътешествия в живота – това в света на литературата.

Усети ли, че му гласувате доверието си, малчуганът ще се стреми да покаже, че е отговорен и голям. Внимателно ще разгръща и бавно ще връща книгите по лавиците. Всяка една книжарница е много по-различна от света, в който живеем. Тя е място, на което интуицията ни се включва с пълна сила, а рационализмът остава на заден план. За едно дете това означава, че малко или повече в книжарницата си е точно на мястото. Затова децата имат склонността да се заиграват в книжарницата, да се разсейват, както би казал всеки възрастен. На всичко отгоре книжарницата усмирява буйността им. Ако забелязвате агресия в детето си, заведете го в книжарница. За разлика от електронни устройства, тук атмосферата е успокояваща, което се превръща в импулс за творчески занимания. И заради това е полезно детето ви да усети такава обстановка.

Пребиваването в книжарницата може да ви помогне да се сближите още повече. Покажете на детето си книгите на вашето детство, без да му ги натрапвате. Радостта, която излъчвате, блясъкът в очите ви, ще го заразят да открие и то своите герои.

В библиотеката

Нормално за децата е да имат стремеж да притежават една или друга вещ. В това отношение библиотеката има прекрасното предимство, че учи малките колко е хубаво да споделят. Детето свиква отрано с мисълта да не оценява един предмет по вида му, да не търси престиж в това, че го има. В заемната на библиотеката то се учи, че ценно е това вътре, съдържанието.

Библиотеката дава възможност за бърз скок в интелектуалното развитие на едно дете. Защото именно там то може да провери накуп много информация по една тема. Така се учи да работи с информация, да подбира важното, а заедно с това да си създава представа за света, в който живее.

Старите издания също са голям учител. Живеем във време, в което обожаваме всичко да е новичко. А книга на 10 или 15 години може да предизвика възхищение в малчугана. Да не говорим за някой ветеран на 30… В детските очи написаното вътре притежава особена магия, защото идва от друг свят, който то не познава и следователно е вълшебен. Така че именно старите книги могат да му помогнат да започне да чете.

Библиотеките учат и на грижовност. Вкъщи обикновено се изхвърля всяко нещо, което се развали. А книгата от библиотеката носи странно ухание, което сякаш трябва да съхраниш, а после и да върнеш непокътнато обратно.

Причини да заведете своето дете в книжарница или библиотека могат да се открият и повече, но главната е една – книгите. Да помогнете на малкото същество да попадне в света им, е като да почистите планинско изворче от клечиците и камъчетата, за да потече то щастливо и свободно. Това е момент, важен също колкото прохождането.

Снимка на корицата: Freepik