Детективите Агата и Лари преследват календар на маите

Находчивата Агата и мързеливият й братовчед Лари са част от „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Двамата се впускат в интересни разследвания по целия свят, защитавайки репутацията на бъдещия детектив ЛМ14 или Лари Мистъри. Заедно с неизменните им спътници г-н Кент и котарака Уотсън, двамата герои разобличават крадци на артефакти, измамници, убийци и хитри престъпници. Най-голямото предизвикателство в кариерата им обаче лежи на дъното на Бермудския триъгълник, представлява огромен златен календар на древните маи и към него се е насочил най-безскрупулният бизнесмен Мъри Акулата.

Книгата „Изчезналият календар на маите“ (изд. ФЮТ) започва с комичното маскиране на Лари в стил 70-те години. Конте до мозъка на костите си, младежът отива на рожден ден в лондонски клуб, издокаран с панталони тип „чарлстон“, с перчем пред очите и с добро настроение. Уви, радостта му трае кратко, щом получава тайнствено съобщение от училището за детективи „Ай Интернешънъл“, изпращащо агент ЛМ14 на Бермудите.

Загадката се оказва още по-голяма, щом е намесено името на мастития бизнесмен Роналд Мъри. По време на тайнствена среща с децата той разкрива, че е попаднал на безценна находка в потънал кораб, но тя е изчезнала. Изумени от неговата наглост и желанието му да задържи реликвата за себе си, детективите все пак се отправят на объркано разследване в търсене на крадеца.

Заподозрените са доста: капитанът на кораба-търсач Олафсон, боцмана Раул, водолазите Рамона и Рамира, готвача О`Конър и техника Ричи или с две думи целият екипаж. И макар на „Локи“ да има шпионин, Агата и Лари методично претърсват всеки милиметър, изграждайки възстановка на кражбата.

Финалът ще ви изненада приятно. Вероятно няма да заподозрете кой е истинският извършител до самия край, а дали Лари ще вземе своя детективски изпит или ще бъде скъсан за първи път, ще ви разкаже сър Стийв Стивънсън.

Книгата е част от кампанията „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Не пропускайте да прочетете общо три книги по избор от трите поредици, изпратете форма за участие и си спечелете награди.

Автор: Вал Стоева