Детективите Агата и Лари: Мисия „Сафари“

Агата Мистъри е на 12. Иска да стане писателка на криминални романи (като Агата Кристи) и трупа всякакви любопитни подробности във феноменалната си памет. Братовчед ѝ Лари е на 14 и е ученик в престижното училище за детективи „Ай Интернешънъл“. За разлика от Агата той е разсеян, мързелив и доста, хм, смотан. Изпитите на Лари в училище винаги са свързани с реални мисии по света, а в осмата книга от поредицата „Детективите Агата и Лари“ – „Мисия „Сафари“ (изд. „ФЮТ“) авторът Стийв Стивънсън изпраща героите си в Кения. Там те трябва да открият белия жираф.

Щом стъпват в Африка, Агата, Лари, господин Кент и котаракът Уотсън се оставят в ръцете на Хайда Мистъри – братовчедка и организатор на екстремни излети в саваната. Тя се е срещала с Голямата петорка – най-опасните животни на Черния континент; кара лендроувър като хала и владее суахили. Тъкмо Хайда отвежда братовчедите в резервата „Масай Мара“, където живее племето масаи.

Белият жираф е свещено животно за тях, а един ден Хуанка просто изчезва. С детективското училище се свързват двама антрополози, живеещи в племето и благодарение на тях героите се отправят на опасно пътешествие през Африка, за да открият кой ловува бели жирафи и защо.

Опасностите дебнат героите на всяка крачка. Разгадаването на следи в саваната никак не е лесно, а дори природата сякаш не е на тяхна страна. Детективите ще трябва да разчитат отново на доза късмет и голямо количество от съобразителността на Агата, за да разплетат нишките на престъплението. Краят обаче със сигурност ще ви зашемети!

„Сафари означава пътешествие – прошепна тя. – Пътешествие без цел, без край и без хоризонт. Пътешествие, което трае цял живот, дори и повече.“

Поредицата „Детективите Агата и Лари“ е чудесен начин да учиш история, география и какво ли още не. Авторът Стийв Стивънсън (Марио Паскуалото) умее да гради забавен и притегателен крими сюжет за млади читатели. Илюстрациите в книгата са дело на Стефано Туркони, шрифтът е едър, а оформлението – приятно. Всичко това превръща книгите в подходящо четиво както за запалените любители на загадките, така и за неуверените читатели.

Вижте другите книги от поредицата тук.

А тук ще намерите и интерактивна карта с пътешествията на Агата и Лари по света.

Темата за Африка и белия жираф е застъпена чудесно и в друга книга – „Белият жираф“ на Лорън Сейнт Джон (изд. „ФЮТ“). Препоръчвам я горещо, защото дава различен поглед на читателя към Черния континент и неговите изключителни пейзажи, колоритни обитатели и изумителна фауна.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.