Детективи с машина на времето: през Алпите с Ханибал

Ким, Юлиан, Леон и котката Кия, или добре познатите ни детективи с машина на времето, решиха да ме отведат на рисковано пътешествие в Алпите през 218 г. пр. Хр.

Сняг, студ, африкански слонове и множество войници на поход към Рим – звучи ви абсурдно? Хмм, истината е, че един смел пълководец от Картаген се осмелява да се отправи на поход през тесния проход Монженевр и да завладее Рим. Неговото име е Ханибал, а детективите разказват…

Трите деца научават в урока си по биология, че слоновете не само са най-големите сухоземни животни, но и са участвали в битки. А най-известното подобно сражение е походът на картагенския предводител Ханибал, твърдо решен да прекоси тесен алпийски проход с многочислена войска и 38 африкански слона… Децата решават да проверят сами дали наистина Ханибал е посмял да извърши подобен подвиг и с помощта на стаята на времето – Темпус – се отправят да рисковано пътешествие назад в историята.

Разкривайки заговор срещу военачалника, децата биват приети в лагера на картагенците като помощник-гледачи на слоновете. Заедно с новата си приятелка Калаби децата се грижат за най-силния и най-красив слон – Зирос, който носи на гърба си самия Ханибал. Хората-вълци обаче преследват безмилостно армията и непрекъснато устройват засади с много жертви и от хората, и от животните в обоза…

Кой ги е изпратил? Дали е братът на Ханибал или съюзникът му Масиниса? Имат ли римляните намеса в цялата история или пък заговорът е дело на вражески племена? Много неизвестни стоят пред детективите, а опитите за покушение срещу военачалника разкриват, че който и да стои зад всичко, никак не си поплюва!

Походът на Ханибал дава ценни сведения на тримата детективи от Зибентан. Докато разследват случая, Леон дори бива пленен и овобождаването му изглежда напълно обречено. Ще успеят ли децата да се завърнат в родния град или завинаги ще останат затворени в историята?

Поредицата „Детективи с машина на времето“ на Фабиан Ленк е безкрайно увлекателна и предлага на читателите загадки от историческото минало, поднесени под формата на детективски разследвания. Читателите могат да се потопят в съответната епоха, следвайки Ким, Юлиан, Леон и египетската котка Кия, да научат повече за облеклата, обичаите или привичките на страната, в която попадат и да преживеят вълнуващи приключения с някои от най-бележитите исторически персонажи. Стилът на автора е много разбираем, историите са поднесени ясно и същевременно – увлекателно, а историческите сведения за епохата и личността, засегнати във всяка от книгите, могат да послужат на учениците да събудят естественото си любопитство. Непознатите термини са изведени в края на книгата с кратки обяснения, а освен детективската история, по-любознателните читатели могат да научат и историческата истина за събитията, описани в книгата, прочитайки допълнителния материал най-накрая.

Книгата „Детективи с машина на времето: Походът на Ханибал“ е номинирана в наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 и ако историята за великия пълководец ви допадне, можете да гласувате до 30.04.2014 г.!

Автор: Вал Стоева