Детективи с машина на времето: Мнимият крал

Пътешествията назад във времето, организирани от немския автор Фабиан Ленк и неговите любознателни детективи Ким, Леон, Юлиан и Кия, са сред любимите ми приключения. Както знаете, дори цяла “Читателска щафета” бе посветена на детективите с машина на времето, а неочакваните им разследвания срещнаха и мен, и вас с някои от най-интересните персонажи на световната история, разбулвайки загадките на кражби, убийства и предателства, останали скрити за изследователите…

Днес ви каня да се присъедините към нас с детективите на едно пътешествие до добрата стара Англия по времето на династията на Тюдорите. Книгата, с която ще полетим назад в историята, е “Минимият крал” и с нейна помощ ще открием какво е да си крал на Англия и Ирландия и дали животът на деветгодишния Едуард VI наистина е бил толкова вълнуващ, колкото изглежда. Да потегляме!

Докато похапват сладолед в любимото си кафе “Венеция”, детективите Ким, Леон, Юлиан и котката Кия се сблъскват с глупавия Нилс, коронясан за крал на децата. Самохвалството му провокира разговор за най-младия крал, възкачил се на престола едва деветгодишен. Не вярвате? За да се уверят в истинността на твърдението, децата провеждат проучване в библиотеката и се натъкват на историята на династията Тюдор, управлявала Англия от 1485 г. до 1603 г. Един от най-известните представители на династията е крал Хенри VIII, а след смъртта му на трона се възкачва невръстният му син Едуард VI. И тъкмо натам се отправят приятелите, за да проверят дали е забавно да си крал.

Преминавайки през Темпус (тайна стая в библиотеката, която ги пренася назад в историята), детективите се озовават в Лондон, недалеч от крепостта Тауър. Шляейки се из града, те се натъкват на доре облечено момче, което си прилича като две капки вода с Юлиан. Двойникът обаче не е обикновен лондончанин, а самият крал Едуард, избягал от непрестанната опека на стражите си. Твърдо решен да се разходи още малко за града, кралят предлага на Юлиан да си разменят ролите и така мнимият крал се озовава в двореца.

След размяната животът на Едуард се променя значително – той е свободен, защото никой не го разпознава като крал, но пък няма покрив над главата си. Гладът измества въодушевлението, а лошото отношение на стражите и невъзможността да се върне в двореца допълнително му показват, че всичко е извън контрол.

От своя страна Юлиан също не се чувства добре в ролята на крал: прислужниците са навсякъде, помагайки му с обличането, храненето и всяка останала дейност. Досадното им преследване е влудяващо, а на всичкото отгоре в двореца се разхожда черна сянка, която смущава покоя на чуждовремското момче. И ако Юлиан се опитва да не полудее и да покаже, че той не е истинският крал, премеждията пред останалите са от страшни по-страшни!

Захвърлени в Тауър, децата се спасяват благодарение на пословичната си находчивост, но заговорът срещу Едуард продължава своя ход и само късметът ще помогне на истинския крал да изобличи изменниците, възкачвайки се обратно на своя трон.

Каква роля ще изиграе мнимият крал Юлиан в съдбата на краля и дали си струва да мечтаеш за царска власт, ще ви разкрият моите приятели – детективите с машина на времето. Не се колебайте да поемете с тях на някое от вълнуващите им пътешествия и непременно проверете другите интересни случки с тяхно участие тук.