Детективи с машина на времето: Корона от пера за Монтесума

Ацтеките винаги са били нещо много далечно и екзотично, поне за мен. В „Чудесата на света“ прочетох за Теночтитлан – столицата на Ацтекската империя, възхитих се на плаващите им градини чинампас и се възмутих на жертвоприношенията, които принасяли в чест на боговете си (това го открих в друга книжка Wink). Но истинското ми пътуване в този древен и донякъде нереален свят започна с „Монтесума и свещеното сърце“ и детективите с машина на времето.

Когато децата организират маскен бал и знаещият Юлиан се появява със зелена корона от пера и златен камък в ръце, приятелите му не спират да се чудят що за маскировка е това.

 

Юлиан, както винаги, се е подготвил страхотно, маскирайки се като Монтесума ІІ. – един от най-добрите владетели на Ацтекската империя. Специалната корона от пера на птичето кетцал – „Копили кетцали“, днес се съхранява в Антропологически музей в Австрия и е оценена на 50 милинота долара! Да, и аз така си помислих („Това са ужасно много пари!!!), но тъкмо сумата подтиква Леон и Ким да се замислят колко вълнуващо би било едно малко пътешествие до… Теночтитлан.

С помощта на Темпус децата се озовават в столицата на ацтекското царство. Изложени на опасността да ги принесат в жертва на Уитцилопочтли (имената на всички богове са такива завъртяни, да знаете), новата им приятелка Чалчи ги спасява и им намира работа при мрачния жрец Кцимал. Докато носят въглища нагоре по стръмните стъпала на храма, приятелите са почти убедени, че май нищо няма да се случи и няма да разберат много за Монтесума…

 

Ама каква ще е тази детективска история без заплетен случай?

Не, има заговор и то какъв! Царят Монтесума се жени за много красива девойка от съседно враждуващо племе. В деня на сватбата обаче се оказва, че златното сърце – символ на властта, е изчезнало! Народът започва да се страхува, че боговете са изоставили Монтесума. Междувременно избухва пожар, бащата на булката се измъква на косъм от убийство, а и плаващите градини са наводнени. Дали боготеве наистина не харесват владетеля или някой друг има пръст в цялата работа?

 

Откритието, което младите детективи правят, разплита възела и май ще помогне на Монтесума да запази трона си и прекрасната корона от 455 пера на кецтала. Но дали някой ще им обърне внимание или ще ги принесат в жертва на боговете?

Не пропускайте да изпратите и формата си за участие в „Читателска щафета“!

Ако искате да прочетете още за пътешествията на детективите, вижте ревютата за подпалвачът на РимТутанкамон,викингитемагическия елексирмонголитетайнствения отмъстителДелфийския оракул и фараонката Хатшепсут.

Занимателна детективска игра ще откриете тук, а подробна информация за Лоршкия манастир – тук:)

[club]