Деца и бръмбари се изправят срещу „Кралицата на бръмбарите“

„Кралицата на бръмбарите“ (изд. Дуо дизайн) е продължение на историята на Даркъс Катъл, приятелите и семейството му, борбата им с Лукреция Кътър и нейните планове за завладяване на света. С „Момчето и бръмбарите“ М.Г. Ленард вдигна топката високо. Началото на поредицата беше интригуващо, екзотично, образователно и с важна кауза – да привлече вниманието ни към значението на насекомите и екологичната катастрофа, до която ще доведе унищожаването им.

Втората книга стъпва на тази отлична основа и отново ни прави спътници на Даркъс и неговите приятели Бертолд и Вирджиния. След решителния сблъсък на децата с лудата дизайнерка Лукреция Кътър баща му вече е спасен. Нейната метаморфоза в насекомо обаче не спира и тя има нов ужасен план за завладяване на света, който включва неповторими холивудски рокли и много генномодифицирани бръмбари.

Лукреция е класически архизлодей и в „Кралицата на бръмбарите“ образът ѝ става още по-гротесков. Злото у нея е доведено да абсурдност – децата ще бъдат поразени от отношението ѝ към собствената ѝ дъщеря Новак. Аз обаче бих се радвала на персонаж с по-нюансирана психика, който изпитва морални колебания от време на време.

Предотвратяването на пъкления план на Лукреция отвежда Даркъс и компания на церемонията на Филмовите награди в Лос Анджелис, а на задружната им групичка помага и Новак. Старите им противници Пикъринг и Хъмфри, които са все така карикатурни, също опитват да се намесят.

Ролята на бащата на Даркъс е неясна и момчето до края се бори с вътрешната си дилемата на чия страна е той. Вирджиния и Бертолд също трябва да се справят със сложните си чувства към техните родители, които ги придружават в Лос Анджелис. Да не пропускаме и многобройните и разнообразни бръмбари начело с добре познатия ни Бакстър, без които децата нямаше да имат никакъв шанс срещу чудовище като Лукреция Кътър.

Втората част от трилогията е увлекателна, динамична и лесна за четене. Отново присъстват темите за унищожителното влияние на хората върху насекомите, отношенията между деца и родители и силата на малките герои, които се борят за справедлива кауза.

Книгата е подходяща за читатели между 9 и 13 години, като има потенциала да увлече и по-неохотните от тях. Крайното ми впечатление обаче е, че тя не надгражда „Момчето и бръмбарите“ в нито едно отношение. Липсваха ми любопитните и изумителни подробности за бръмбарите, които изобилстваха в предишната книга, а краят съвсем предвидимо препраща към очакване на третата книга и финалното приключение в амазонската джунгла.

Преводът отново е на Михаил Балабанов, а илюстрациите са на Карл Джеймс Монтфорд. В края има и кратък речник с някои основни термини от ентомологията за улеснение на читателите.

Вземете книгата с отстъпка с код DK19 от Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.