Дани Огнедъх, жабите нинджа и любовта

Урсула Върнън ми достави истинско удоволствие с първата книга за дракончето Дани Огнедъх (изд. „Плеяда“), неговия приятел игуанът Уендъл и училищните им неволи. Дани е невероятно симпатичен и щур герой с един ма-а-а-лко притеснителен недостатък – въпреки фамилията си, никак не е огнедишащ. Уендъл пък е негова противоположност – зубрач с очила, който не обича рисковете и приключенията.

В „Огнедъх. Атакуват жабите нинджа“ (изд. „Плеяда“) Дани се е вманиачил по кунг-фу филмите и мечтае за битки с нинджи. Уендъл хич не е въодушевен от желанията на дракончето, но когато саламандърката Суки от Япония се оказва преследвана от банда жаби нинджа, които искат да я превърнат в своя предводителка (смятат я за превъплъщание на великата нинджа Скокливата сабя), няма как да не се замеси. Защото май е влюбен в нея, което си е отврат по мнението на Дани.

Ugh!

Дани, Суки и Уендъл имат нужда от помощ в лицето на прадядото на Дани, живеещ в митична Япония. Не знам какво е мнението ви за градския транспорт във вашия град, но за трите подрастващи влечуги е необходимо само да се качат на градския автобус, за да му отидат на гости. Освен съвети от прадядото, Дани и компания получават помощ от гекони самураи и един ранен жерав, но как става това, най-добре е да научите от разказа на самия Дани.

Урсула Върнън е не само талантлив разказвач с отлично чувство за хумор, но и отличен художник. Историите й за Дани Огнедъх са смесица от традиционен текст и комикс панели, което прави четенето по-забавно и динамично. Именно това, както и фактът, че добре познавава дебрите на училищния живот и взаимоотношенията, правят книгите от поредицата подходящи и за по-неуверени читатели, които лесно се отегчават и отказват при сблъсъка със стандартни четива без илюстрации.

Автор: Лора Филипова