Да се забавляваме на „Карнавалът на животните“

Вече сме ви представяли чудесната поредица на издателство ЕМАС, в която на децата се представят класически музикални произведения като „Сън в лятна нощ”, „Лебедово езеро”, „Годишните времена” или „Вълшебната флейта”. „Сън в лятна нощ“ дори бе отличена в раздел “Иноватори” на наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 тъкмо заради съчетанието на мултимедийни елементи с основния текст. Този път тандемът Марко Зимса (автор) и Дорис Айзенбургер (илюстратор) представят сюитата „Карнавалът на животните” на френския композитор Камий Сен-Санс.

Решението на Зимса да избере именно „Карнавалът на животните” е много удачно. Темата за животните и празненствата е близка до всеки малък немирник, а водачи на слушателите във веселия карнавал са две игриви маймунчета, които отлично показват детската гледна точка. Така умелият разказ на Зимса ни води от началото на карнавала през царствения парад на лъвовете, шеметните изпълнения на дивите магарета и маймуните, слонския танц „Тежката стъпка”, омагьосващия танц на лебеда, та чак до всеобщата лудешка веселба на финала.

Можете да изслушате цялото произведение на включеното CD самостоятелно – кадифеният глас на четеца въвежда и разказва историята, а обясненията на автора улесняват децата да направят връзка между представяните животни и изпълняваната музика. А можете да съчетаете всички удоволствия в едно – да се гушкате с детето/децата, да слушате диска и да разглеждате превъзходните илюстрации на Айзенбургер в характерния й стил (пастелни тонове и пъстра палитра). У дома изпробвахме и двата варианта, като особено се забавлявахме да броим колко кукувици ще се обадят по време на песента на кукувиците.Big Smile

Автор: Лора Филипова