Да се потопим в историята – буквално

Ако търсим книгите, ще ги откриваме къде ли не – в автобуси, библиобуси, телефонни кабини. Книгите ще ни пресрещат в болници, в хижи, в спортни центрове, дори на плажа. А защо не и в басейна, на десетки метри под повърхността! Звучи ви налудничаво? Значи не сте били в Брюксел.

По време на пандемията местната гордост на белгийската столица – басейнът „Немо 33“ – преживява тежки времена. Басейнът е наистина впечатляващ – с дълбочината си от над 30 метра и подводната си подредба той може да удиви всеки запален гмуркач. Наплашени от рестрикциите обаче, посетителите му драстично намаляват. Докато в главата на собственика, Джон Бернаертс, не блесва гениална идея.

Бернаертс кани неколцина създатели на комикси да изложат творбите си в самия басейн. На стените на новата подводна галерия се окачат големи водоустойчиви платна, които посетителите могат да разглеждат, докато се гмуркат. Привлечени от нестандартното представяне, хората се завръщат в „Немо 33“ – и получават възможност да се срещнат с някои от най-добрите произведения на своите съвременници.

Българската столица също отдава почит на комикс героите – като този Тентен на ул. „Кракра“. Снимка: Яна Кръстева

Белгия открай време се смята за Меката на комиксите – тук са създадени любими на поколения читатели поредици като „Лъки Люк“, смърфовете, Тентен…освен от многобройни фасади в страната, те ни гледат и от по-необичайни места, приканвайки ни да „се хвърлим в дълбокото“ с някое страхотно комикс предложение. Ако все още се колебаете дали да се обърнете към комикса, вижте 6 причини защо да го направите. Или просто изгледайте репортажа на „Deutsche Welle“.

Снимка на корицата: Different Dive