Да пристъпим в Замъка на страха

Лятната ваканция вече се задава на хоризонта, а аз започвам да си правя мислен списък с подходящи летни четива, които да препоръчам на 11-годишния си син. „Мистерии от Замъка на страха: Загадъчната ръка“ (изд. Фют) на Гуидо Сгардоли привлече вниманието ми със загадъчната си и мрачна корица.

Замъкът на страха е стара запустяла къща, която някога е била обитавана от самотния тайнствен старец Руфъс Алгернън Дънуич, а след смъртта му е избягвана от жителите на близкото градче заради загадъчните и страховити случки около нея. Сами се досещате, че къща с такава репутация е неустоимо привлекателна за местните момчета. Скоро безразсъдните смелчаци братята Бари и Линдън Джейсън сключват облог с останалите хлапаци, че ще изкарат една нощ в Замъка на страха. Въоръжени с фенерчета и привидна смелост те пристъпват в прашната и пълна с чудновати стари предмети къща и се оказват в смъртоносна надпревара с… ръката на некроманта Тулухк! Ще бъдат ли достатъчно изобретателни, за да спечелят облога и, по-важното, да останат живи?

Беше ми трудно да определя кога в миналото се развива действието – новите технологии изобщо не се споменават. Усещането ми бе за времената преди дигиталната епоха, когато най-вълнуващите занимания за момчетата бяха да се делят на състезаващи се помежду си банди и да изследват изоставени къщи или парцели. Сигурна съм, че това ще се стори странно на голяма част от днешните читатели. За да почувстват духа на историята, на помощ им идват графични илюстрации на Едуин Ремрев, които успешно предават атмосферата и правят преминаването през текста по-лесно.

Тъничката първа книга в поредицата се чете бързо и с лекота. Действието е достатъчно динамично, без дълги описания и с умерено зловеща нотка, която да привлече читателите без да ги уплаши прекалено. Тя няма да ви изненада с оригинален сюжет, особено оригинални и задълбочено описани герои или неповторим писателски стил. А и целта й съвсем не е такава. „Мистерии от Замъка на страха: Загадъчната ръка“ обаче е в състояние да привлече не особено запалените или опитни читатели от 9 до 12 години да посветят няколко часа на четенето и да усетят удоволствието да преживееш „книжно“ приключение.