Да подадем ръка на читалището в Шипка!

Какво е читалището, освен дом – дом на творческия гений, сръчността и мъдростта, живо свидетелство за нашата памет, свързаност и идентичност? Читалището е културен център отпреди културните центрове, чиято дейност непрекъснато се развива и обогатява (да си спомним бебетеката в Пещера, жестовите приказки в Плевен, пчелния кът в Рила, екзотичните лета в Труд). Сърцатите читалищни дейци правят и невъзможното за нашите деца, но идва време да им върнем жеста.

На 13. юни градушка с големината на яйце удря шипченското читалище.

Избива капандурата на покрива, изпотрошава керемидите и прониква към вътрешността на сградата. Засегнати са както библиотеката, така и художествената галерия с творби на местни художници. Сумата за отстраняване на щетите е непосилна за шипченци, чиито собствени къщи и градини пострадват сериозно от природното бедствие. Добрата новина е, че с колективните усилия на всички ни светлината на Шипка няма да угасне. Ето няколко начина, по които можем да бъдем полезни:

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

С дарение по банковата сметка на читалището.

IBAN: BG64STSA93000028377840
BIC: STSABGS
Титуляр: НЧ „Светлина -1861“ гр. Шипка
Основание: За възстановяване.

С участие в DMS кампания на името на читалището.

Есемес на цена 2 лв. може да бъде изпратен до номер 17777 с ключови думи DMS SHIPKA (за абонати на Yettel., VIVACOM и A1). Още опции за DMS са поместени на страницата на кампанията.

С еднократно дарение за концерт с кауза (в София).

На 30. юни от 19 ч. в читалище „Природа и наука 1938 г.“ – София ще се проведе концерт с кауза, средствата от който ще бъдат дарени за читалището в Шипка. Сред участниците в концерта ще бъдат фолклорен състав „Дивля“, група „Небо“, българо-индийското дуо „Огни“ и др., а сумата е по преценка на дарителя.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Народно читалище „Светлина-1861” е едно от първите читалища в България. Дълги години дейността му е в непрекъсната борба с местните големци, за които масовата просветна дейност не е добре дошла. Трудностите продължават до Руско-турската война, когато читалището изчезва в пламъците, за да се роди отново в сградата на новопостроеното училище. През последните години читалището се бори най-вече с атмосферните условия, които рушат неговата сграда, и с липсата на адекватно финансиране за поддръжката й. Въпреки всички трудности, то може да се похвали с художествено-творчески колективи с богати репертоари, носители на престижни национални награди. Домакин е и на обичания от много българи Шипка Фест.