„Да отгледаш читател“ – групата за успешен книжен старт

Екипът на фондация „Детски книги“ цени общуването с възрастните не по-малко, отколкото общуването с децата. Ето защо наред със сайта, с You Tube канала, с профила в Instagram и със страницата си в социалните мрежи, ние администрираме група във фейсбук, където въпросите за детското четене са все така на дневен ред.

Групата „Книжен старт“  е създадена в средата на 2017 г. в отговор на нуждата на българските родители от съдействие в опитите им да стимулират децата си да обикнат книгата. След продължителна работа в тази посока „Детски книги“ откри, преведе и издаде наръчника на Алисън Дейвид „Да отгледаш читател“ – рамка на съвместните усилия на редица специалисти да утвърдят четенето като привлекателно и полезно за младите хора. От 2021-ва, годината на представянето на наръчника у нас, групата носи неговото име като припомняне за мисията, която ни обединява – да възпитаме грамотни, мислещи, емоционално интелигентни деца.

Сплотената общност на „Да отгледаш читател“ е съставена както от писатели и издатели, логопеди и библиотекари, учители и читалищни дейци, така и от родители, отворени за нови знания и диалог.

Смело можем да заявим, че думата, предаваща идеята на групата ни в пълнота, е именно ДИАЛОГ.

Вярваме, че опитът на експертите и този на родителите е еднакво значим и се стремим да създадем едно безопасно пространство за обмен на мисли, впечатления и предложения по темите, които вълнуват всички ни. Работим за изграждането на култура на споделяне, надхвърляща запознаването на околните със собствените деца, книжни лавици и авторски произведения – споделяме с основната цел да информираме, да изследваме и да се обогатяваме взаимно.

Снимка: личен архив

Макар да разполага с немалък архив книжни препоръки, групата функционира предимно като място за разискване на важни теми, свързани с детското четене – темата за гледните точки на детето и възрастния спрямо определени четива, темата за нуждата от оперативна критика за детските книги или тази за нагласата на родителите към историите с ясно изразен поучителен характер.

Освен от техники за четене с редуване, четене с разбиране и спечелване на неуверени читатели на страната на книгите, ние се вълнуваме от инфраструктурата, благоприятстваща четенето извън дома, популяризираме ценни за всички ни кампании като „Остави всичко и чети“ и „Походът на книгите“ и даваме гласност на добрите практики от България и от света. За по-лесна ориентация из различните публикации сме въвели обозначителни тагове (намират се вдясно от дискусионното поле, под карето „Информация“).

Общността на „Да отгледаш читател“ е гостоприемна и отворена към нови познанства. С всеки, избрал да се присъедини към нея, разговорите помежду ни стават по-богати, а информираността на родителите и тяхната увереност, че са способни да събудят читателя в своето дете, расте. Екипът ни кани заинтересованите от темата за детското четене да посетят групата и да доведат онези свои приятели, които биха имали полза от присъствието си в нея. Заедно е по-весело!

Можете да ни откриете на този адрес: https://www.facebook.com/groups/230036537478941.